2 Juf Nicole (links) en haar ballerina's tijdens de opendeurdag in 2018.
Kristof Vereecke Juf Nicole (links) en haar ballerina's tijdens de opendeurdag in 2018.

Balletdanseres- en lerares Nicole (74) danst na 65 jaar laatste pirouettes: “Ik word supporter nummer één van opvolgster Delfien en haar dansschool”

Na een carrière van 65 jaar neemt Nicole De Paepe (74) nu zondag afscheid van een leven als ballerina. Dat doet ze tijdens de opendeurdag van haar geliefde balletschool ‘Att Zelzate’. Met Delfien Neirynck heeft ze alvast een geschikte opvolgster gevonden. “Vanaf maandag ben ik supporter nummer één van de nieuwe dansschool”, zegt Nicole.

“Ik dans al ballet sinds mijn acht jaar”, zegt Nicole De Paepe, die in haar jonge jaren als ballerina het mooie weer maakte in bekende huizen als ’t Witte Paard in Blankenberge en de Ancien Belgique in Gent. Wat weinigen zich nog herinneren, is dat Nicole De Paepe in die jaren bekend stond als een echte balletdiva. Zo stond ze op het podium met grote internationale namen als de Oostenrijkse toneelspeler Peter Kraus, zanger Adamo en het komische duo Gaston Berghmans en Leo Martin. Een echte vedette. Toch kennen de meeste mensen haar vandaag als de toegewijde balletlerares van Att Zelzate, de balletschool die ze al vijftien jaar succesvol runt.

Discipline en doorzettingsvermogen

“Ballet is de passie in mijn leven. Vroeger was het geweldig om zelf te schitteren op het podium, vandaag geef ik mijn passie graag door aan jonge dansertjes. Niet evident, want ballet is geen vrijblijvende dans. Je hebt er veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Toch zijn er wekelijks zo’n 50 dansertjes die met veel plezier ballet komen volgen bij mij en die allemaal de befaamde ‘Att’-spirit uitstralen. ‘Att’ staat dan ook niet zomaar voor attitude.”

2 Nicole De Paepe in haar gloriejaren
RV Nicole De Paepe in haar gloriejaren

Ondanks haar 74 lentes doet Nicole nog alle bewegingen zelf voor. “Ik kan me niet anders voorstellen. Ik dans echt zo enorm graag.” Toch geeft ze zondag definitief de fakkel door. “Ik heb met Delfien Neirynck een geschikte opvolgster gevonden die staat te popelen om aan de slag te gaan.” De balletschool wordt ook een echte dansschool. Zo geven ze er ondertussen ook jazzballet. “Dat was noodzakelijk. De kinderen vragen nieuwe dansen.” 

De school krijgt met ‘Toi Moi et la Danse Afdeling Att. Zelzate’ ook een nieuwe naam. “Vanaf maandag ben ik supporter nummer één van de nieuwe dansschool.” Maar eerst nog de allerlaatste opendeurdag komende zondag. “Ik hoop er veel vroegere leerlingen en hun familie nog eens te mogen ontmoeten. Daarnaast zullen er ook beelden te zien zijn van vroeger. Ik kijk er erg naar uit”, besluit de balletdiva. 

Praktisch: Opendeurdag jongerenballet Att. Zelzate en afscheid van Nicole De Paepe, zondag 23 juni in CC De Brug langs de Assenedesteenweg, vanaf 14 uur.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer