De oude notariswoning staat er erg vervallen bij. De buurt maakt zich zorgen over de staat van het gebouw.
Kristof Vereecke De oude notariswoning staat er erg vervallen bij. De buurt maakt zich zorgen over de staat van het gebouw.

Buurt maakt zich zorgen om oude notariswoning

“Bij hevige wind waaien de brokstukken er gewoon van”

De oude notariswoning op de hoek van de Kerkstraat en de Polderstraat baart de buurtbewoners zorgen. De beschermde woning is in zo slechte staat dat de brokstukken er bij hevige wind gewoon afwaaien.

Het was PVDA-raadslid Steven De Vuyst die tijdens vorige gemeenteraad aan de alarmbel trok. De oudste woning van Zelzate verkeert in lamentabele staat. De notariswoning op de hoek van de Kerkstraat en de Polderstraat werd in 1791 gebouwd door Cyprianus Colpaert en is de laatste getuige van de oorspronkelijke Zelzaatse dorpskern. Het gebouw werd dan ook jaren geleden beschermd door Monumenten en Erfgoed, maar veel bescherming heeft het sindsdien niet gekregen. Integendeel, wie er vandaag passeert krijgt een krot te zien. Nochtans waren er plannen voor een grondige renovatie. Het gebouw werd in 2013 gekocht door een aannemer die gespecialiseerd is in restauratie van oude monumenten. Die stelde in 2013 ambitieus zijn renovatieplan voor. Muren, daken en gevels zouden worden aangepakt, maar ook de volledige binneninrichting. “Hier gaat niets buiten. Alle vloeren, tegels, deuren, trappen en versieringen zullen in zijn oorspronkelijke staat worden gerestaureerd. Het wordt een pareltje”, klonk het plechtig in 2013. Sindsdien ging het gebouw alleen maar achteruit. Zo erg dat de buurt zich nu zorgen maakt over de veiligheid. De gemeente Zelzate gaat nu contact opnemen met de eigenaar. Die laatste was afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer