Beste vrienden Luc Schelfhout en Joost Van Hyfte
Kristof Vereecke Beste vrienden Luc Schelfhout en Joost Van Hyfte

Dag tegen kanker: Joost Van Hyfte gooit ‘Crisiskok’ online ten voordele van vzw NET&MEN

“Lachen helpt!”

Vanavond gaat ‘Keukengeheimen’, de nieuwe zaalshow van Joost Van Hyfte, in première in de Eeklose Herbakker. Tegelijkertijd gooit de Zelzaatse comedian , niet toevallig op de Dag tegen Kanker, de opnames van zijn vorige zaalshow ‘Crisiskok’ op het wereldwijde web in de hoop centen op te halen voor de vzw ‘Net&Men Kanker’.

“Ik heb iets met kanker”, grapt Joost Van Hyfte aan de toog van zijn stamcafé Napoleon. Zijn beste vriend Luc Schelfhout nipt van zijn koffie en glimlacht. 3,5 jaar geleden werd bij Luc NET-kanker vastgesteld. NET staat voor Neuro Endocriene Tumor, een zeldzame vorm van kanker. “Doomsday!”, noemt Joost Van Hyfte de bewuste dag. Van Hyfte en Schelfhout kochten destijds samen met hun partners het oude nonnenklooster in de Zelzaatse Kerkstraat en toverden het om tot een modern cultuurhuis. Tot Luc kanker kreeg en Joost en zijn vrouw Hilde alleen verder moesten. Ondertussen verkocht Joost zijn klooster, maar de vriendschapsband tussen hem en Luc en zijn vrouw Ilse zijn gebleven. “Luc en ik kunnen niet meer verschillen”, zegt Joost. “Ikzelf ben hyperactief en Luc is de rust zelf. Noem ons gerust een Zelzaatse versie van Waldorf en Statler, je weet wel die twee poppen uit de Muppet Show. Maar de combinatie werkt. Anders hadden we in ’t Klooster nooit zo’n verhaal kunnen schrijven. Ik ben Luc daar eeuwig dankbaar voor.”

Bewustzijn

En dus wil Van Hyfte iets terug doen voor zijn vriend. Door zijn oude zaalshow ‘Crisiskok’ online te gooien hoopt hij centen op te halen voor de vzw NET & MEN Kanker en tegelijkertijd het bewustzijn rond de zeldzame ziekte te vergroten. “Da’s van levensbelang”, zegt Luc. “De ziekte is gewoon nog te onbekend bij zowel het grote publiek als een groot deel van ons medisch korps. Mogelijke klachten zijn buikpijn, opvliegers, hartkloppingen, snel moe zijn, ... Het zijn symptomen die vaak toegeschreven worden aan stress of andere aandoeningen zoals prikkelbaar darmsyndroom of de menopauze. Ik ben lid van de Belgische patiëntenvereniging voor mensen met Neuro Endocriene Tumoren en Multipele Endocriene Neoplasie. Het doel van de organisatie, de vzw NET & MEN kanker, is om geïnteresseerden te informeren over de ziekte, want informatie is schaars. Het aantal kankeracties is groot, toch zie je dat de kleinste groepen het minst aandacht, onderzoek en middelen krijgen. Door te informeren, begeleiden, stimuleren en onderzoek wil de vzw daar verandering in brengen. Lotgenoten proberen we in een besloten groep en in bijeenkomsten een klankbord te bieden.”

YouTube

“Schoon verhaal toch?”, weet Van Hyfte. “Een verhaal dat ik wil steunen. Ik zou ook naar Peter Van De Veire kunnen bellen om mijn nieuwe zaalshow voor te stellen, maar ik creëer liever op deze manier publiciteit. Het is mijn manier om iets terug te doen voor Luc. Lachen helpt. Dat heb ik al bewezen met mijn project ‘Humor tegen de tumor’. Mensen kunnen vanaf 18 oktober (niet toevallig de Dag van de Kanker, nvdr) mijn zaalshow Crisiskok bekijken op mijn YouTube-kanaal. Nadien roep ik op om iets te storten voor de vzw NET & MEN-kanker. Heel vrijblijvend allemaal, maar ik hoop dat het iets uithaalt.”

Keukengeheimen

En dan is er nog de nieuwe zaalshow van Van Hyfte die vanavond in première gaat in De Herbakker. Tijdens ‘Keukengeheimen’ gaat hij graven in de wereld van het beroepsgeheim. “Ik verklap hoe het eraan toegaat in de keuken, maar neem mijn publiek even graag mee naar de periode waarin ik foto’s ontwikkelde voor Minute Colors. Heb jij enig idee hoeveel mannen een foto nemen van hun ‘piet’ met een zonnebril op en een sigaret onder hun balzak? Daar had je in de jaren negentig geen internet of sociale media voor nodig!” 

Van Hyfte zal nooit veranderen.... Een grote mond, met een even groot (klein) hartje. 

Meer info over de vzw NET&Men Kanker via net-men-kanker.be, meer info over de nieuwe zaalshow van Joost Van Hyfte via www.joostvanhyfte.be 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer