Schepen van dierenwelzijn Isabel Dellaert (rechts) bij de katmobiel van GAIA op de wekelijkse maandagmarkt.
RV Schepen van dierenwelzijn Isabel Dellaert (rechts) bij de katmobiel van GAIA op de wekelijkse maandagmarkt.

Eerste adviesraad voor dierenwelzijn op 17 februari

Dierenrechtenorganisatie GAIA brengt bezoek aan maandagmarkt

De eerste adviesraad voor dierenwelzijn vindt plaats op 17 februari. Dat maakte schepen van dierenwelzijn Isabel Dellaert (sp.a) bekend tijdens een bezoek van de katmobiel van dierenrechtenorganisatie GAIA tijdens de wekelijkse maandagmarkt.

Vandaag hield dierenrechtenorganisatie GAIA halt in Zelzate met zijn katmobiel. “Het bezoek kaderde in het sensibiliseren van onze burgers”, zegt schepen van dierenwelzijn Isabel Dellaert. “Tal van vrijwilligers gaven de passanten uitleg over de verplichte sterilisatie van huiskatten in België.” 

Door te informeren, vragen te beantwoorden en onduidelijkheden op te helderen, wil GAIA ervoor zorgen dat de mensen de wet naleven inzake dierenwelzijn. “Sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen verplicht voor katteneigenaars om hun huisdier te laten steriliseren. Het is noodzakelijk om de dumping van duizenden wegwerpkatten in asielen te voorkomen. Zo zijn er mensen die denken dat kattinnen minstens één nestje moeten werpen en dat met de nieuwe wet de huiskat dreigt uit te sterven. Natuurlijk is dat onzin. Om dergelijke mythes te weerleggen, is onze actie van levensbelang. Bij katten is één plus één gelijk aan zes, en dat twee tot drie keer per jaar. Katten kweken als konijnen. Wat veel mensen vergeten, is dat veel zwerfkatten nakomelingen zijn van niet-gesteriliseerde huiskatten.”

Adviesraad

Zelzate toonde met zijn gastvrijheid aan graag een diervriendelijke gemeente te willen zijn. Isabel Dellaert had alvast goed nieuws voor de dierenliefhebbers. Zo vindt op 17 februari de allereerste adviesraad voor dierenwelzijn plaats in de kanaalgemeente. Wie zich geroepen voelt om daar deel van uit te maken, kan zich kandidaat stellen per brief bij de gemeente of bij de schepen van Dierenwelzijn Isabel Dellaert door te mailen naar isabel.dellaert@zelzate.be.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PIETER ROGIERS

    Waar haalt Gaia het recht om katten te steriliseren? Enerzijds pleiten voor dierenrechten en anderzijds katten verplicht laten steriliseren. Dieren hebben rechten als het in Gaia haar kraam past.

Lees meer