3 De koning groet de fans aan de ingang van Sint-Jan Baptist.
Kristof Vereecke De koning groet de fans aan de ingang van Sint-Jan Baptist.

Filip en Mathilde warm ontvangen

KONINGSPAAR NEEMT TIJD VOOR PERSONEEL EN PATIËNTEN PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-JAN

Koning Filip en koningin Mathilde brachten gisteren een bezoek aan psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate. Ondanks het feit dat het om een zogenaamd 'privébezoek' ging, nam het koningspaar uitgebreid de tijd om kennis te maken met het personeel en de patiënten van het centrum. Zelfs de gewone Zelzatenaar schoof mee aan de eettafel.

Het was al van de jaren 70 geleden - toen koning Boudewijn de tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen kwam openen - dat Zelzate zich nog eens mocht opmaken voor een koninklijk bezoek. Toen een tweetal weken geleden bekend raakte dat het koningspaar de gemeente een privébezoek zou brengen, was de teleurstelling aanvankelijk erg groot. Die sloeg gisteren echter snel om in euforie, want Filip en Mathilde toonden zich tijdens het bezoek, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van instelling Sint-Jan Baptist, van hun warmste kant . Bij aankomst namen ze uitgebreid de tijd het personeel en de patiënten te begroeten. Vooral de koningin houdt er blijkbaar van een praatje te maken.

3 Eulalie, een beetje verlegen, mocht het koninklijk boeket overhandigen.
Kristof Vereecke Eulalie, een beetje verlegen, mocht het koninklijk boeket overhandigen.

Knuffel voor Eulalie

De 6-jarige Eulalie De Rycke mocht het koninklijke boeketje overhandigen aan de koningin. "Eulalie is vrij zenuwachtig. Maar deze kans krijg je maar één keer. Op school vonden ze het zeker niet erg dat ze Eulalie een dagje moeten missen. Iedereen is fier", lachte mama Machteld Van Vlaenderen. Koning Filip stelde Eulalie bij zijn binnenkomst meteen op haar gemak, al snel kreeg ze ook een knuffel van de koningin. Na de officiële ontvangst volgde een werkvergadering met de directie van Sint-Jan en burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD). "De grote interesse van onze koning en koningin viel me echt op. Ze stelden echt zeer gerichte vragen. Over de integratie van de patiënten in onze Zelzaatse gemeenschap bijvoorbeeld."

3 De koningin nam de tijd een praatje te slaan met de klanten van het sociaal restaurant.
Photo News De koningin nam de tijd een praatje te slaan met de klanten van het sociaal restaurant.

Fans

Daarna ging het richting centrum. Daar bezochten de koning en koningin De Sprong, de sociale werkplaats van Sint-Jan Baptist. Voor de ingang had zich een uur voordien al een klein legertje mensen gevormd. "Ik ben een echte fan van het koningshuis. Ik kocht speciaal een bloemetje voor de koningin", vertelt Mireille Criel. Ook de kinderen van het zesde leerjaar van basisschool De Krekel stonden op de eerste rij. De koning had, eenmaal binnen, vooral oog voor de fietsenherstelplaats. "Ik was zenuwachtig, maar het viel super mee", glunderde fietsenhersteller Mario De Decker achteraf.

Feestmaal

Bij 't Slakkenhuisje, het sociaal restaurant, hadden ze een feestmaal voorbereid. "Tomatensoep met groenten uit Zelzaatse tuin, hespenrolletjes met witloof en dessert 'flan brésilienne'. Eigenlijk dagelijkse kost hier. Maar zo wilden ze het ook. Of we extra zenuwachtig waren in de keuken? Niet echt", aldus chef van dienst Elien Taets. In het restaurant schoven de koning en koningin aan tussen de vaste gasten.


Bij het psychiatrisch centrum Sint-Jan Baptist mogen ze fier zijn op de warme ontvangst. "De bedoeling van dit bezoek was psychiatrie onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Dat is vandaag dankzij het bezoek van ons vorstenpaar zeker gelukt."

Lees meer