Het vuurwerk in het park van Zelzate lokt elk jaar 2.000 bezoekers.
Foto Pascal Meyvaert, repro Kristof Vereecke Het vuurwerk in het park van Zelzate lokt elk jaar 2.000 bezoekers.

Geluidsarm vuurwerk moet dieren sparen

Nieuwe maatregel komt er op voorzet van schepen voor dierenwelzijn

Evenementenorganisatoren die vuurwerk willen afschieten in Zelzate zullen dat voortaan geluidsarm moeten doen. Bovendien moet het minstens 1 maand op voorhand aangevraagd worden bij het gemeentebestuur.

De nieuwe maatregel komt er op voorzet van schepen voor dierenwelzijn Isabel Dellaert (sp.a). “De onverwachte, luide knallen veroorzaken heel vaak paniek bij de dieren. Daardoor raken ze gestresseerd en kunnen ze onverwacht reageren of vluchten. Op die manier vormen ze een gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Geluidsarm vuurwerk biedt hier een oplossing. De dieren worden niet meer opgeschrikt en anderzijds kan het feeërieke schouwspel van het vuurwerk, dat hier toch al een lange traditie is bij het einde van een kermisperiode, toch doorgaan”, weet Dellaert. 

Uitdrukkelijke toestemming

Dellaert benadrukt wel dat vuurwerk enkel kan mits uitdrukkelijke toestemming van het gemeentebestuur en de brandweer. “Zelzate heeft een algemeen vuurwerkverbod. Dat betekent dat het zonder toestemming absoluut verboden is om om wensballonnen op te laten of om het even welk vuurwerk af te steken.” 

De nieuwe maatregel lijkt goed onthaald te worden bij de evenementenorganisatoren. Vuurwerk moet in de kanaalgemeente een feest worden voor zowel mens als dier.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer