3 Veel volk gisteren op de infomarkt rond de omvorming van de R4-Oost tussen Wachtebeke en Zelzate.
Kristof Vereecke Veel volk gisteren op de infomarkt rond de omvorming van de R4-Oost tussen Wachtebeke en Zelzate.

Omvorming R4-Oost ten vroegste in 2027 klaar, werken starten voorjaar 2022

Infomarkt rond heraanleg lokt pak bezoekers

De volledige heraanleg van de R4-Oost zal ten vroegste klaar zijn in 2027. In 2002 werden de plannen voor het eerst gelanceerd. Ondertussen werden ze wel grondig gewijzigd. Momenteel loopt een openbaar onderzoek naar de definitieve omvorming van het stuk tussen de Zelzaatse Leegstraat en ArcelorMittal in Gent. “Als alles goed gaat, starten de werken in het voorjaar van 2022”, zegt Marijn Struyf van het Werkgenootschap.

We schrijven 2002 als toenmalig schepen van openbare werken Frederik Uyttendaele een eerste keer een ballonnetje oplaat rond de omvorming van de R4-Oost in Zelzate. Een zoveelste zwaar ongeval doet zijn roep luider klinken dan ooit. Op de nieuwe Cosmos-rotonde en de komst van lichten aan de Rijkswachtlaan na, ligt de R4-Oost tussen de Kanaalstraat en ArcelorMittal er vandaag nog hetzelfde bij als 17 jaar geleden. Maar daar lijkt verandering in te komen. Maandag werd in het cultuurcentrum van Wachtebeke een druk bijgewoonde infomarkt georganiseerd waarbij de definitieve plannen werden voorgesteld. Maar liefst 172 geïnteresseerden tekenden present. “Momenteel loopt nog tot en met 25 november  een openbaar onderzoek. Burgers kunnen op infomarkten als deze opmerkingen en suggesties formuleren”, zegt Marijn Struyf van Het Werkgenootschap. “De bedoeling zou zijn om in 2020 rond te zijn met het administratieve werk rond deze werken, om dan in het voorjaar 2022 te starten. In 2027 zou de volledige zone tussen de Kanaalstraat en ArcelorMittal heraangelegd moeten zijn. Waar gestart wordt, hangt van de aannemer af.”

Knoop ArcelorMittal

Maar wat staat er nu precies te gebeuren? “We willen vooral de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid verbeteren”, klinkt het. “Om de rotonde Cosmos verder te ontlasten, is gepland om de N449 te verleggen en aan te laten sluiten op de geplande knoop ArcelorMittal. Ter hoogte van ArcelorMittal zal de R4 Oost hoger liggen. Zo kan de geplande spoorweg onder de R4 lopen. Van die ophoging wordt ook gebruik gemaakt om een rotonde onder de R4 aan te leggen. Daar sluiten de op- en afritten van de R4 aan, maar ook de N449 en de ontsluitingsweg naar ArcelorMittal. Daarnaast komt een nieuwe oprit van de R4 Oost Haven naar Antwerpen (E34) met bypass ter hoogte van de Cosmos-rotonde. De afrit komende van Antwerpen naar de R4 Oost Haven en de oprit richting Brugge worden gedeeltelijk verlegd voor de geplande spoorlijn.”

3 De plannen voor de omvorming van de R4-Oost zoals ze nu voorliggen.
Departement Omgeving Vlaanderen De plannen voor de omvorming van de R4-Oost zoals ze nu voorliggen.

Zelzaatse kruispunten

Uiteraard maken ook de  Zelzaatse kruispunten deel uit van het plan. “Ter hoogte van de kruispunten Leegstraat, Kanaalstraat, Rijkwachtlaan en Akker zijn onderdoorgangen van de R4 gepland onder de lokale wegen. Er worden fietssnelwegen aangelegd langs de R4-Oost maar ook richting Wachtebeke waar aangetakt wordt op de geplande fietssnelweg op de oude spoorwegbedding.”

Momenteel loopt een openbaar onderzoek. Tot en met 25 november kunnen reacties ingediend worden via de website www.omgevingvlaanderen.be/grup. Er komt ook nog een tweede infomarkt van het Vlaams departement Omgeving waar mensen opmerkingen en suggesties kunnen formuleren. De datum en locatie worden later bekendgemaakt. 

3 De huidige R4-Oost ter hoogte van ArcelorMittal Gent.
Departement Omgeving Vlaanderen De huidige R4-Oost ter hoogte van ArcelorMittal Gent.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer