2 SOS Reptiel heeft, samen met de brandweer van Gent, een dodelijke boscobra gevangen in een Gentse houthandel.
SOS Reptiel SOS Reptiel heeft, samen met de brandweer van Gent, een dodelijke boscobra gevangen in een Gentse houthandel.

SOS Reptiel uit Ichtegem vangt dodelijke boscobra in Gentse houthandel: “Als we dit beest niet hadden gevonden, was er een probleem voor de volksgezondheid”

SOS Reptiel uit Ichtegem heeft vrijdag een dodelijke boscobra gevangen in houthandel Decolvenaere aan Singel in Gent. Het dier zat verstopt tussen een verse vracht tropisch hout uit Douala in Kameroen. “Als we dit beest niet hadden gevonden, was er een probleem voor de volksgezondheid”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Het was de brandweerzone Centrum die de bijstand van het opvangcentrum voor reptielen had gevraagd. “Een werknemer ter plaatse had met zijn gsm wat beeldmateriaal kunnen maken van het dier”, vertelt Mario Goes. “We zagen dat het wel degelijk om een dodelijke boscobra ging. Ons team is in allerijl naar de houthandel gereden om de brandweer politie te helpen bij de zoektocht naar dit gevaarlijke reptiel. Eens ter plaatse hebben we een plan opgemaakt met het diereninterventieteam van de brandweer om zo snel en vlot mogelijk de loods van 1.000 vierkante meter, waar het dier op dat moment in zat, te doorzoeken.”

In normale omstandigheden overleeft dit dier hier niet. Maar door de hittegolf zijn de temperaturen vergelijkbaar met die in Afrika

Mario Goes, SOS Reptiel

“Na een goed uur zoeken, in een temperatuur boven de 32 graden tussen al het tropische hout, kwam de jonge cobra zelf tevoorschijn. We hebben de slang op een veilige manier kunnen vangen. Het reptiel is in een goede conditie en werd eerst naar de dierenkliniek in Merelbeke gebracht om na te gaan of het geen ziekte draagt", zegt Goes. 

Vernietigen van zenuwcellen

Volgens hem zijn boscobra’s snelle en dodelijke dieren. Ze hebben een groot verspreidingsgebied doorheen Afrika en kunnen een lengte bereiken tot drie meter.

“Hun gif bestaat uit een mengeling van neurotoxines. Deze toxines richten zich vooral op het vernietigen van zenuwcellen. Het is dus zeker geen dier om zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te vangen. De opleiding die brandweer Gent de jongste jaren bij SOS Reptiel heeft gevolgd, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen", voegt Goes toe. “In normale omstandigheden overleeft dit dier hier niet. Maar door de hittegolf zijn de temperaturen vergelijkbaar met die in Afrika. Stel je voor dat deze slang ontsnapt was.”

2 SOS Reptiel heeft, samen met de brandweer van Gent, een dodelijke boscobra gevangen in een Gentse houthandel.
SOS Reptiel SOS Reptiel heeft, samen met de brandweer van Gent, een dodelijke boscobra gevangen in een Gentse houthandel.

Lees meer