Zo ziet onderzoekscentrum van 20 miljoen euro eruit

SESVANDERHAVE NEEMT TECHNOLOGISCH HOOGSTANDJE OP FEED FOOD HEALTH SITE IN GEBRUIK

SESVanderHave, internationale marktleider in de suikerbietenzadensector, heeft zopas haar nieuw onderzoekscentrum op de Feed Food Health site in gebruik genomen. In het nieuwe complex, meer dan vier voetbalvelden groot en met een prijskaartje van 20 miljoen euro, zal een groot deel onderzoek gebeuren door vijftig extra personeelsleden.

Nauwelijks 400 dagen nadat de bouw van start ging, is het onderzoekscentrum nu een van de meest hoogtechnologische onderzoeksinstellingen ooit gebouwd in de suikersector. Het centrum omvat meer dan 13.000 vierkante meter serres en 2.000 vierkante meter laboratoria. Rob Van Tetering, CEO van SESVanderHave, legde tijdens de opening uit hoe belangrijk deze nieuwe investering voor het bedrijf is. "Landbouwers in meer dan vijftig landen, van Rusland tot Amerika, telen onze zaden. Die geografische verspreiding beïnvloedt onze suikerbietrassen. We spreken dan over onder meer verschillen in klimaat, grondsoorten en ziektes. In het onderzoekscentrum kunnen we al deze factoren tot in het kleinste detail analyseren en tegelijkertijd een pasklare oplossing bieden. Daarnaast kunnen we, onafhankelijk van het weer of van de seizoenen, het klimaat van elk onderzoekscompartiment in het centrum afzonderlijk sturen. Zo worden onze jonge plantjes niet 'gestoord' door de grillen van het weer. En dankzij de nieuwe technieken die we in het centrum gebruiken kunnen we nog sneller en nog meer jonge plantjes onderzoeken: zo kunnen we bijna dubbel zo snel nieuwe rassen ontwikkelen en dat maakt een enorm verschil."

Ziekteresistente bieten

SESVanderHave is een wereldspeler in de suikerbietenzadensector. Meer dan een op vier suikerbieten ter wereld komt uit de typische blauwe zaadjes van SESVanderHave. Vanuit het hoofdkwartier in Tienen worden meer dan 600 personeelsleden in 23 internationale vestigingen aangestuurd. In Tienen zelf werken bijna 300 personeelsleden. "Dankzij dit hoogtechnologisch complex kan SESVanderHave haar onderzoek verder perfectioneren", aldus Van Tetering. "Het SESVanderHave Innovation Center, zoals het gedoopt is, is van cruciaal belang voor onze onderneming en de suikerindustrie. Het vergroot onze capaciteiten waardoor we sneller nieuwe en betere rassen op de markt kunnen brengen: suikerbieten met een hogere opbrengst en een betere ziekteresistentie die minder afhankelijk zijn van pesticiden. Het SVIC toont aan dat SESVanderHave gelooft in de suikerbiet, ondanks de afschaffing van de quota die op til staat in 2017."

Ecologisch ondernemen

Het SVIC is volgens de CEO tegelijk een schoolvoorbeeld van ecologisch verantwoord ondernemen. "Ik kan dit het best aantonen met enkele indrukwekkende cijfers. Het complex vangt meer dan acht miljoen liter regenwater op, dat we kunnen hergebruiken om onze planten water te geven. De ledlampen die we gebruiken zijn tot 400 procent zuiniger dan traditionele lampen. Bovendien vinden we het ook erg belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk last ondervindt van onze serre: dankzij verduisterende schermen beperken we de lichtpollutie tot een absoluut minimum." Het complex werd in aanwezigheid van 250 internationale klanten en wetenschappers door federaal minister van Landbouw Willy Borsus officieel ingehuldigd.

2 In de serres van het onderzoekscentrum, in totaal meer dan vier voetbalvelden groot, worden suikerbietzaden gekweekt.
Bollen In de serres van het onderzoekscentrum, in totaal meer dan vier voetbalvelden groot, worden suikerbietzaden gekweekt.
2 CEO Rob Van Tetering (rechts) tijdens de officiële opening.
Bollen CEO Rob Van Tetering (rechts) tijdens de officiële opening.

Lees meer