2 Welkomwolf.be
Een zwervende wolf beet twee schapen dood in Zoersel Welkomwolf.be

Derde wolf trekt door de provincie Antwerpen (en valt meteen schapen aan)

Er is een derde wolf gesignaleerd in ons land. Deze keer in de provincie Antwerpen. In Zoersel trof een tuinier zondagochtend en maandagochtend telkens één doodgebeten schaap aan. Meldpunt Welkom Wolf gaat ervan uit dat dit het werk van een wolf was vanwege de typische halsbeet. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur en Bos (INBO) onderzoeken DNA-stalen op het dode schaap.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Natuurvereniging Landschap vzw en haar medewerkers van de campagne Welkom Wolf zouden voldoende indicaties hebben om te stellen dat er momenteel een zwervende wolf door de provincie Antwerpen trekt. Vorige zaterdag ontving het Meldpunt Welkom Wolf van Landschap vzw meerdere waarnemingen, eerst uit Lichtaart omstreeks 8.15 uur en daarna uit Lille rond 09.15 uur en 09.30 uur in de Antwerpse Kempen. Getuigen gaven een goede beschrijving van het uiterlijk en het gedrag van een wolf. Er werden foto’s gemaakt van de pootafdrukken en een team van Landschap vzw kwam ter plaatse om de loopsporen in detail op te meten.

2 Afdruk van een wolvenpoot in Lichtaart.
Welkomwolf.be Afdruk van een wolvenpoot in Lichtaart.

Vervolgens verdween de wolf van de radar, totdat hij in Zoersel zijn slag sloeg. Op zondagochtend trof een tuinier één van zijn schapen dood aan, maar hij veronderstelde dat dit het werk was van een hond. Toen hij maandagochtend opnieuw een schaap dood aantrof, verwittigde hij Landschap vzw en Meldpunt Welkom Wolf. Het gebeurt immers vaker dat rondtrekkende wolven niet-beschermde schapen aanvallen. Voor de zwervende wolf is een schaap dan ook een gemakkelijke prooi. Zodra wolven zich ergens vestigen en een eigen territorium afbakenen, schakelen ze over op wilde prooien zoals reeën, jonge everzwijnen en hazen. 

DNA-stalen

Maandag kwam het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) in Zoersel ter plaatse om DNA-stalen te nemen op het dode schaap van maandagochtend. Het dier was gedood met een efficiënte halsbeet, de typische ‘handtekening’ van een wolf. Wetenschappers van het INBO gaan de stalen nu onderzoeken. Hoewel er nog geen zekerheid is, durft Landschap vzw en Welkom Wolf al te voorspellen dat dit het werk van een wolf is geweest. De typische beet in combinatie met het sporenonderzoek in Lichtaart in Gierle biedt volgens de organisaties voldoende bewijs. 

Uit Duitsland of Nederland

Het is absoluut niet te voorspellen of de nieuwe wolf ook in Vlaanderen gaat willen blijven. Het is zelfs mogelijk dat hij alweer de grens over is. Waarschijnlijk was de wolf immers afkomstig uit een roedel in Duitsland. Via Nederland zou hij tot in Vlaanderen gelopen kunnen zijn. Jongvolwassen wolven verlaten de ouderlijke roedel doorgaans immers op een leeftijd tussen 10 en 22 maanden. Daarna gaan ze op zoek naar een eigen leefgebied en een partner. Daarbij ondernemen ze zwerftochten door heel Europa, die hen meer dan 1.000 kilometer ver kunnen voeren, in alle windrichtingen. 

De kans bestaat dus ook dat de wolf al terug weg is uit de Antwerpse Kempen. Op één nacht lopen wolven immers tot tachtig kilometer. Verder zal het ook nog moeten blijken of de streek überhaupt geschikt is als leefgebied voor wolven. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. 

Alert blijven

Het is wel belangrijk dat de eigenaars van schapen na de melding van Welkom Wolf hun dieren preventief beschermen door ze ‘s nachts op te hokken of door een stroomraster te plaatsen met minimaal 4.500 Volt spanning er op. Als er wordt aangetoond dat schade aan vee is aangericht door een wolf, dan wordt die schade weliswaar integraal vergoed door de Vlaamse overheid, maar schade en leed voorkomen is uiteraard nog altijd veel beter. Een actieve preventie is echt wel aan de orde van zodra een wolf zich ergens vestigt. Zo ver zijn we inmiddels al in Limburg, maar voorlopig zijn er geen redenen om te denken dat de wolf in de provincie Antwerpen een blijver is. 

Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om extra alert te zijn. Waarnemingen van mogelijke wolven mogen doorgegeven worden via het meldpunt op de website van Welkom Wolf of via 0495/32.53.30. Wolven zijn voor ons volstrekt ongevaarlijk, aangezien ze een enorme angst hebben voor mensen. 

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefan VAN AELST

    Ik ben zeker niet anti-wolf, maar Loos is een zeveraar als hij als "expert" beweert dat wolven een "enorme angst" voor mensen hebben. In Duitsland cirkelen ze al rond de tractors van de landbouwers of lopen ze voor of naast passerende wagens en zelfs in de buurt van wandelaars. Typ op Youtube "angriff wolf" in en kijk zelf hoe het in Duitsland evolueert. "Attaque loup" is ook nuttig om te weten hoe het er in de Franse pyreneeën aan toegaat...

  • HUGO COOLSAET

    Hoe dat sommige mensen zo enthousiast kunnen zijn omdat er terug wolven in het land zijn. Het is enkel wachten op het eerste menselijk slachtoffer, vnl onder de kinderen, en hopelijk niet fataal eer deze groep tot bezinning komt.

Lees meer