Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.

Meerderheidspartijen gekant tegen komst van windmolens

De meerderheidspartijen N-VA, Groen en Open Vld in Zoersel zijn net als de meerderheid in Malle gekant tegen het windmolenproject op de grens van de twee gemeenten. Volgens de drie partijen zou de impact van de windmolens op de omgeving en voor de buurtbewoners te groot zijn.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lanceerden enkele bedrijven op het industriegebied in Malle het plan om drie windmolens op het grondgebied van Malle en eentje op dat van Zoersel. Al snel kwam er tegenwind van het burgerplatform Windstil en namen verschillende politieke fracties al een duidelijk standpunt in. 

 Ook de meerderheid in Zoersel is duidelijk. “Wij gaven eerder al eens een advies in een windmolenproject aan het op- en afrittencomplex”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken. “Dat was wel onder voorwaarde dat de hinder op alle vlakken zou beperkt worden. De ontwikkelaar is daar uiteindelijk aan tegemoet gekomen. In deze nieuwe projectaanvraag worden de wettelijke normen van afstand, geluid, veiligheid, slagschaduw en natuur gerespecteerd. Er blijven echter vragen over de impact op de omgeving.”

Participatie bevolking

Die vragen gaan vooral over de hoogte van 200 meter en het dat het gebied als een windstille zone is ingekleurd. Maar er zijn nog bemerkingen. “Van bij aanvang is door het bestuur gevraagd mogelijkheden te bieden tot participatie van de bevolking aan het project. Dit is wel in het vooruitzicht gesteld maar het komt laat in het beslissingstraject en is niet concreet gemaakt, zegt Verstreken verder. “Daarom kunnen wij zoals het project er nu uitziet, geen positief advies geven. Indien de initiatiefnemers een nieuwe start nemen en de burgers en buurtbewoners meer betrekken zijn de drie meerderheidspartijen bereid dit opnieuw te evalueren.”

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jefke van zwoon

    Plaats die windmolens toch op het vliegveld malle/lille/Zoersel ,plaats genoeg en lawaai makers minder

  • Marc En Sonia Daems-Adriaensen

    Windmolens in het industrieterrein malle meer dan welkom, daar heeft niemand last van zoals beweerd door NV-A, VLD en groen. Meer windmolens in België en minder afname van de kerncentrales zou het moeten klinken. Vooral langs autosnelwegen en op industrieterreinen.

Lees meer