h-EERLIJK ZOERSEL pleit er net als CD&V voor om nog voor er een beslissing valt over de led-verlichting op enkele plaatsen in het weekend terug de lichten te laten branden.
Repro Toon Verheijen h-EERLIJK ZOERSEL pleit er net als CD&V voor om nog voor er een beslissing valt over de led-verlichting op enkele plaatsen in het weekend terug de lichten te laten branden.

Oppositie wil niet wachten op led-verlichting: “Laat straatlampen in weekend weer langer aan”

De Zoerselse oppositiepartijen CD&V en h-EERLIJK pleiten ervoor om vooral in het weekend de straatverlichting weer langer of zelfs heel de nacht de laten branden, in afwachting van een definitieve beslissing rond het omschakelen naar led-verlichting. Schepen van Mobiliteit Marc De Cordt (Groen) zegt niet meteen nee “maar wil het plan in zijn geheel bekijken”.

Oppositiepartij CD&V stelde voor om tijdens het weekend de straatverlichting opnieuw heel de nacht aan te steken in afwachting van de definitieve overschakeling naar led-verlichting. Ook h-EERLIJK ZOERSEL probeerde via een amendement een meerderheid te vinden om de fietsverbindingen tussen de dorpskernen in de weekendnachten te verlichten. 

“Het overschakelen naar led zal jaren duren”, klinkt het bij Jos Vekemans en Tom Sleeuwaert van h-EERLIJK ZOERSEL. “Er is nood aan een tussenoplossing.” 

Kikkerpadje

CD&V wilde dat in het weekend de straatverlichting na 23 uur ook zou blijven branden. De voorstellen kregen een njet en daarom stelde h-EERLIJK ZOERSEL een tussenoplossing voor. “Kijk naar het Kikkerpadje, dat op de zogezegd veilige fietsverbinding ligt tussen Sint-Antonius en Halle”, zegt Sleeuwaert. “Nu wijken fietsers dikwijls uit naar de Kwadestraat omdat die wel verlicht is. De kosten zijn gering én het verhoogt het veiligheidsgevoel. In de beleidsintenties van het nieuwe bestuur staat dat het versneld werk wil maken van led-verlichting en dat er hierbij speciale aandacht gaat naar de verbindingen tussen de deelgemeenten in het weekend voor de Zoerselse jongeren. Blijkbaar zijn de beleidsintenties ook effectief maar ‘intenties’, want als we een constructief voorstel doen dat volledig in die lijn ligt, wordt het gewoon van tafel geveegd.”

Duurzaam

Schepen Marc de Cordt (Groen) wil het verhaal enigszins nuanceren. “Er is inderdaad het idee om versneld over te schakelen op led-verlichting”, zegt de Cordt. “Er is een aanbod van Fluvius maar we moeten nog beslissen of wij dat plan zelf zullen uitvoeren of het overlaten aan Fluvius. Maar dat kost veel geld, al besparen we natuurlijk wel op de lange termijn. Het klopt dat nu de verlichting op heel wat plaatsen uitgaat, maar niet op cruciale punten. Bovendien willen we zeker bekijken of we in de toekomst in de weekends op sommige plaatsen toch niet weer het licht langer kunnen laten branden of zelfs heel de nacht. Maar die locaties willen we nog exact bepalen én we willen dat samen doen met de beslissing rond de led-verlichting.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer