SchepenCindy Van Paesschen zorgde door haar onthouding voor een blokkering van het klimaatplan.
RV SchepenCindy Van Paesschen zorgde door haar onthouding voor een blokkering van het klimaatplan.

Opschudding op gemeenteraad in Zoersel: N-VA-schepen onthoudt zich bij stemming klimaatplan

Er lijkt een serieuze kink in de kabel te zitten bij meerderheidspartij N-VA in Zoersel. Bij de stemming over het klimaatplan op de gemeenteraad bleek één schepen zich te hebben onthouden. Daardoor kwam het aantal stemmen op 13-13 waardoor het punt afgevoerd moest worden. Burgemeester Liesbeth Verstreken reageert verrast. “Ik was kwaad, maar we moeten praten om hier uit te komen.” Cindy Van Paesschen wil pas reageren na overleg dat woensdagavond nog zou plaatsvinden.

In de gemeenteraad van april kwam het klimaatplan van de gemeente al eens ter sprake, maar het werd toen door de meerderheid zelf van de agenda gehaald omdat er nog enkele aanpassingen moesten gebeuren. Dinsdagavond stond het dan opnieuw op de agenda. Vanuit de oppositiepartijen h-EERLIJK Zoersel, CD&V en Vlaams Belang kwamen er bakken van kritiek. Die vele vragen deed blijkbaar bij één N-VA-schepen toch twijfels rijzen of het plan al moest goedgekeurd worden. Cindy Van Paesschen onthield zich. Gevolg: 13-13 en een staking van de stemmen. Geen goedgekeurd klimaatplan dus.

“Onbegrijpelijk”

Bij de oppositie konden ze hun ogen en oren niet geloven dinsdagnacht. “Eigenlijk is dit een complete vernedering voor de meerderheid”, zegt Wouter Bollansée van Vlaams Belang. “Vooral omdat er vanuit de oppositie nog de hand werd gereikt om het plan uit te stellen en bij te sturen. Het plan stelt ook niet zoveel voor. Het zit vol fouten, we zien nergens een berekening van de kosten en heel concrete acties staan er niet in.”

In de touwen

Ook h-EERLIJK Zoersel en CD&V hadden zowat dezelfde punten van kritiek als Vlaams Belang. Katrien Schrijvers, een oude rot in de Zoerselse politiek, schrok zich dinsdagavond ook een hoedje. “We hadden nog voorgesteld om het desnoods op korte termijn uit te stellen om het bij te sturen of er alleszins over te debatteren. Want dit is een plan vol algemeenheden, geen financieel plaatje, géén actiepunten, veel inspanningen van de burgers tot zelfs geen vlees meer eten en te weinig inspanningen van de overheid zelf. Wij vragen ons af waar die haast vandaankomt. We begrijpen echt niet dat ze op onze uitnodiging niet zijn ingegaan. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze geen of toch veel minder gezichtsverlies geleden. Ons voorstel blijft zelfs gelden: nodig ons uit om er mee over te praten.”

“Dit vraagt moed”

De fractie van h-EERLIJK Zoersel heeft niets dan lof voor de dissidente schepen. “Schepen Cindy Van Paesschen (N-VA) vroeg net voor de stemming een schorsing van de gemeenteraad omdat ze het niet eens kon zijn met het klimaatplan zoals het nu voorlag, zeker na de eindeloze kritiek van de oppositie en de uitgestoken hand”, zeggen Jos Vekemans en Tom Sleeuwaert. “Niettemin werd het plan zoals het geagendeerd was toch ter stemming gebracht. Wat schepen Van Paesschen gedaan heeft, was de enige correcte houding. Het vraagt moed om jezelf in een dergelijk krappe meerderheid te onthouden, waardoor er een staking van stemming ontstaat en het punt dus verworpen wordt. We hopen dat het bestuur beseft dat er nog heel wat werk is aan het klimaatplan,.”

Burgemeester

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) is zwaar ontgoocheld. “Dit was absoluut niet op voorhand doorgepraat. Het kwam voor mij als een absolute verrassing”, zegt Verstreken. “We zullen nu moeten praten en bekijken hoe we hier mee omgaan. Zijn er wonden geslagen ? Dat durf ik nog niet zeggen. Ik was wel kwaad. Dat wil ik eerlijk toegeven.We komen zo als N-VA niet als één blok naar buiten.” 

Verstreken wil zich niet uitspreken of er sancties volgen. “Ik weet niet of dat veel zou uithalen, als er al sancties mogelijk zijn. Ik denk dat we vooral moeten proberen om de plooien glad te strijken." 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer