2 Vlaams Belang hield dinsdagochtend een actie aan de schoolpoort met spandoeken van Voorpost, een omstreden actiegroep die strijdt tegen de multiculturele samenleving.
Laenen Vlaams Belang hield dinsdagochtend een actie aan de schoolpoort met spandoeken van Voorpost, een omstreden actiegroep die strijdt tegen de multiculturele samenleving.

Vlaams Belang protesteert tegen schooluitstap naar moskee

Directie: “Vlaams Belang onderschat impact van actie op onze 250 kinderen”

Leden van Vlaams Belang Zoersel hebben dinsdagochtend een opvallende actie gevoerd voor de schoolpoorten van de Sint-Antoniusschool aan de Handelslei. Ze protesteerden tegen een moskeebezoek van de leerlingen van het vierde leerjaar. De schooldirectie is niet opgezet met de actie. “Iedereen mag zijn mening uiten, maar Vlaams Belang onderschat de impact op de kinderen.”

Vlaams Belang werd naar eigen zeggen enkele dagen geleden verwittigd door enkele ouders over het geplande moskeebezoek van de leerlingen van het vierde leerjaar. “Wij vinden dat eerlijk gezegd niet kunnen”, zegt Wouter Bollansée van Vlaams Belang Zoersel. 

“We zijn door de directie maandag nog uitgenodigd voor een gesprek, maar daar kregen we toch niet meteen een antwoord op onze bekommernissen. In het leerplan staat dat er een dialoog moet kunnen zijn tussen de verschillende levensbeschouwingen. Volledig mee eens, maar dat is niet hetzelfde als daadwerkelijk een moskee bezoeken. We vinden het ook straf dat ouders die dit liever niet zien, in september dan maar al bezwaar hadden moeten aantekenen. Nu was het dus een verplichte uitstap.”

Spandoeken

Vlaams Belang posteerde zich dinsdagmorgen met opvallende spandoeken van onder meer Voorpost voor de schoolpoorten. Net toen de actie voorbij was, kwam ook de politie een kijkje nemen. 

“Iedereen weet dat wij kritisch zijn ten opzichte van de islam. Dat is geen geheim”, zegt Bollansée. “Vrijheid, scheiding van kerk en staat, gelijkheid van man en vrouw. Dat zijn voor ons belangrijke waarden en dat strookt niet altijd met de islam. We vragen ons ook af of 9 of 10-jarigen er wel rijp voor zijn. We vinden het niet kunnen dat ze de rituelen moeten meedoen. Wij wilden de begeleidende leerkracht ook nog enkele kritische vragen meegeven, maar onze vragenlijst werd niet aanvaard.”

2 “Vlaams Belang onderschat de impact van de actie op de kinderen”, zegt de schooldirectie.
Laenen “Vlaams Belang onderschat de impact van de actie op de kinderen”, zegt de schooldirectie.

“Doen dit al 7 jaar"

De directie van de school betreurt de actie van Vlaams Belang. “We hadden de partij uitgenodigd voor een constructief gesprek, maar blijkbaar vonden ze het toch nodig om deze actie te voeren”, zegt directeur Werner Cornelis. “Wij zijn een katholieke school. In ons leerplan staat dat we de verschillende levensbeschouwingen moeten leren kennen aan onze leerlingen. De ouders waren er ook ruim op voorhand over ingelicht. Het is ook niet de eerste keer dat we dit doen, want we doen dit al zeven jaar en we gaan het ook blijven doen. Het is belangrijk dat kinderen de wereld rondom ons leren kennen.” 

Volgens de directie verspreidde Vlaams Belang ook enkele onwaarheden. “En daar zijn we niet mee opgezet. We bekijken of we daar als scholengroep ook nog op moeten reageren. We vragen ons trouwens af of Vlaams Belang wel heeft stilgestaan bij de impact op onze 250 kinderen.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hanne Doomst

    Wat een schande ik ben ook naar de moskee gegaan met de Antonius school naar de moskee geweest dat was Meg tof

Lees meer