2 De raadsleden werden stevig aangepakt door de voorzitter van de gemeenteraad Marcel De Vos.
Toon Verheijen De raadsleden werden stevig aangepakt door de voorzitter van de gemeenteraad Marcel De Vos.

Voorzitter gemeenteraad is oeverloze debatten beu: “Voortaan ga ik om middernacht gewoon naar huis”

Marcel De Vos (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad in Zoersel, kwam dinsdagavond scherp uit de hoek bij de opening van de eerste gemeenteraad na het zomerreces. Hij wil niet dat gemeenteraden nog tot 2 of 3 uur duren zoals de eerste helft van het jaar wel eens gebeurde. “Ik zal ingrijpen als iedereen oneindig begint uit te weiden.”

Zowat alle gemeenteraden van de nieuwe legislatuur duurden  tot  nu toe (ver) na middernacht en dat soms tot frustratie van bezoekers. Maar ook de voorzitter is het beu. “De scholen gaan opnieuw beginnen en dat betekent dat de speeltijd voorbij is”, zo begon De Vos zijn verrassend pleidooi. “Ik ga jullie geen kindjes noemen, maar de rest telt wel. Het moet gedaan zijn met gemeenteraden die duren tot 2 uur of zelfs later. Ik ben heel duidelijk : dit stopt nu! Jullie hebben allemaal het huishoudelijk reglement goedgekeurd. Ik vertrouwde jullie daar in, maar blijkbaar ten onrechte. Ik betreur het dat de gemeenteraden extreem lang getrokken werden en daarna werd dan via sociale media daar ongenoegen over geuit. Shame on you!”

2 Marcel De Vos
Gemeente Zoersel Marcel De Vos

Pijngrens

Maar daarmee was zijn pleidooi nog niet afgelopen. “Ik wil artikel 27 van het huishoudelijk reglement zo breed mogelijk toepassen. Dat artikel zegt dat een voorzitter de debatten kan sluiten als een punt voldoende besproken is. Ik vraag dus iedereen helder, duidelijk en kort te zijn. Doen jullie dat niet, dan roep ik de hulp in van mijn assistent (toont een chronometer). Mijn pijngrens ligt op tien minuten.  Gemeenteraden duren voortaan tot 23 uur en hoogst uitzonderlijk misschien eens tot middernacht. Maar dan ga ik naar huis en nodig ik iedereen uit om de dag erna de gemeenteraad verder te zetten om 8 uur ‘s morgens. Iedereen heeft het recht om zich te uiten natuurlijk. Ik wil veel toelaten maar te goed is half zot. Ik ben de komedie beu. Ik beoordeel de debatten niet, maar het moet geen show worden.”

Respect

De oppositie was zichtbaar geschrokken, maar niemand voelde zich naar eigen zeggen aangesproken. “Wij hebben gewoon vragen gesteld of punten aangebracht”, zegt Katrien Schrijvers van CD&V. “Er is inderdaad respect nodig en een chronometer gaat daarbij niet helpen. Het geldt trouwens ook voor de meerderheid als zij een tekst van tien bladzijden gaan aframmelen.” Ook Tom Sleeuwaert van h-EERLIJK ZOERSEL voelde zich niet aangesproken. “Ik schrik wel van dit pleidooi. U hebt de raden altijd keurig geleid. Dit taalgebruik past toch niet echt. En tien minuten? Soms gaat dat niet als er belangrijke punten worden behandeld waarover op voorhand geen debat is geweest.”

Uiteindelijk werd het dinsdagavond toch nog 00.33 uur vooraleer de gemeenteraad gedaan was. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer