Twee fils à papa, leden van jeugdbende Cobra’s, krijgen werkstraffen na zwaar zinloos geweld in Knokke

Twee leden van de vechtende jeugdbende Cobra’s hebben elk een fikse werkstraf gekregen. Het gaat om twee fils à papa uit Zoersel en Dendermonde, die hun zomer doorbrachten in Knokke en vooral Franstalige toeristen viseerden. De 20-jarige D. trapte een student een drievoudige enkelbreuk.

Alles gebeurde in de uitgaansbuurt van Knokke, vooral rond discotheek The Scoop in de Kongostraat. Uitgaansgeweld komt wel vaker voor in de zomer, maar het viel de politie op dat er wel heel veel feiten waren en er sprake was van steeds dezelfde daders. Het onderzoek begon op 7 juli toen een man bewusteloos werd gevonden op straat. Hij bleek in elkaar geslagen door een jeugdbende en dat werd gefilmd. 

Gedurende de weken die volgden, vonden nog meer zware incidenten plaats. Filmpjes daarvan circuleerden op sociale media die ook de politie te zien kreeg. In die filmpjes was te zien hoe minstens vijf slachtoffers zware klappen kregen, van wie enkelen zelfs bewusteloos raakten. Verscheidene feiten werden gepleegd door minderjarigen. Uit onderzoek bleek ook dat het zinloze geweld vooral gericht was tegen Franstaligen en toeristen in de badstad. 

De 19-jarige L.M. uit Dendermonde en de 20-jarige J.D. uit Zoersel stonden terecht voor respectievelijk één en drie feiten. Beiden zijn fils à papa die in een tweedeverblijf een deel van de zomer doorbrachten, en dat combineerden met veel uitgaan en drinken. De eerste sloeg alleen zijn eigen vriend in elkaar ‘om dan bij de jeugdbende te mogen horen’, de tweede pleegde drie feiten. 

Enkele slachtoffers werden bewusteloos geslagen.
RV Enkele slachtoffers werden bewusteloos geslagen.

Student drievoudige enkelbreuk getrapt

J.D. werd veroordeeld voor het zwaarste geweld op 21 augustus. De 19-jarige A. uit Brussel die nu in Londen studeert, werd toen een drievoudige enkelbreuk getrapt. “Hij was een weekje op vakantie in Knokke met vrienden vooraleer hij aan zijn universiteitsstudies zou beginnen”, sprak de advocaat van de student. “Ze sleurden hem van de fiets en deelden een hele reeks klappen uit. Zelfs toen hij op de grond lag, kreeg hij nog enkele stampen te verwerken.”

Hij bleek heel wat verwondingen te hebben, maar had bovendien een drievoudige breuk aan het been en de enkel. Hij had liefst 60 sessies nodig bij de kinesist om erboven te raken

Advocaat van student die zwaar aangevallen werd

“Hij lag hulpeloos op straat en moest zijn moeder in het holst van de nacht opbellen om ter hulp te komen. Hij bleek heel wat verwondingen te hebben, maar had bovendien een drievoudige breuk aan het been en de enkel. Hij had liefst 60 sessies nodig bij de kinesist om erboven te raken. In Londen moest A. zich daar enkele maanden behelpen met krukken. Openbaar vervoer nemen naar zijn kot kon niet, hij moest de auto nemen, ook al was hij dan driemaal langer onderweg. Wat die jongen, maar ook zijn ouders, meemaakten is verschrikkelijk. Dit vergeet hij nooit meer.” 

Alleen L.M. en J.D. stonden in de rechtbank terecht, want de andere leden bleken minderjarig. L.M. kreeg een werkstraf van 140 uur en J.D. een werkstraf van 200 uur. Als ze die niet vervullen, moeten ze alsnog 14 en 20 maanden naar de cel.

A. kreeg een morele schadevergoeding van 2.500 euro toegewezen, zijn ouders een voorlopige schadevergoeding van 2.784 euro. Maar dat kan nog oplopen, omdat de therapie van hun zoon nog steeds duurt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer