De meisjes werden opgeplukt in de stationsbuurt van Hasselt
Karolien Coenen De meisjes werden opgeplukt in de stationsbuurt van Hasselt

“Meisjes zochten koene ridder, maar liepen in de armen van ultieme bad boy”: 60 maanden cel voor man (25) uit Heusden-Zolder

De rechtbank van Hasselt heeft een 25-jarige man uit Heusden-Zolder veroordeeld tot zestig maanden cel omdat hij de voorbije jaren minderjarige meisjes seksueel misbruikt heeft. Beklaagde ging specifiek op zoek naar kwetsbare slachtoffers die van huis waren weggelopen en op zoeken waren naar genegenheid.

De procureur vatte tijdens de behandeling het verhaal goed samen: “De meisjes waren op zoek naar een beetje genegenheid en hoopten hun koene ridder op het witte paard te ontmoeten. Helaas kwamen ze beklaagde tegen, een man met minder goede intenties.” In de buurt van de stationsbuurt bleven de meisjes rondhangen. De twintiger plukte hen hier vervolgens weg.

Eerst chillen, daarna seks

In feite gebruikte de man steevast hetzelfde stramien om de dames uiteindelijk te kunnen misbruiken. “Hij stelde voor om te chillen op het appartement en bood hen vervolgens drugs zoals cannabis en alcohol aan. Op die manier werkte hij drempelverlagend, zodat hij zich uiteindelijk kon vergrijpen aan de slachtoffers”, stelt de procureur. De meisjes hadden leeftijden vanaf 13 à 14 jaar. Omdat ze waren weggelopen van huis of uit een instelling hadden ze geen onderdak en waren ze in een kwetsbare positie. ’s Nachts kroop de man dan bij de dames en wanneer die duidelijk maakten niet in te stemmen met seks, vroeg hij: “Is dit mijn dank?” Advocaat Tom Van Overbeke verdedigde één van de slachtoffers en beschreef beklaagde als een roofdier dat zocht naar de meest kwetsbare slachtoffers. 

Zusjes van vriend

Omwille van de leeftijd van de meisjes is het niet belangrijk of ze al dat niet instemden met seks, want de feiten blijven strafbaar. Beklaagde zei wel eens dat hij dacht dat de meisjes ouder waren, maar er zaten bijvoorbeeld twee zusjes van een zeer goede vriend bij, waardoor zijn uitleg aan geloofwaardigheid verliest. Naast het seksueel misbruik liet hij ook minstens één vrouw drugs verkopen en leveren. Tussendoor greep hij nog iemand bij de keel. Hoewel de man alles ontkent, wilde hij niet getest worden met een leugendetector. Hij gaf ook verstek voor de zaak. Aanvankelijk werden er zeventig maanden gevorderd, daar blijven in het uiteindelijk vonnis zestig maanden van over. 

Beklaagde werd eerder al veroordeeld en schond zijn voorwaarden. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Aan één slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 2.950 euro betalen. Naast de celstraf is de man voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tanja Vos

    Maw hij loopt nu vrij rond en kan opnieuw zelfde dingen doen. En maar een paar maand per meisje dat jij aanrandde. Wat een straffeloosheid!

Lees meer