2 Luciano W. komt uit de Hasseltse rechtbank.
Karolien Coenen Luciano W. komt uit de Hasseltse rechtbank.

19 jaar cel of toch vrijspraak?

'LOCO LUCIA', DIE VADER VAN EX DOODSTAK, WIJST OP UITLOKKING

Omdat Genkenaar Bart Loisen het beu was dat Luciano W. zijn dochter Tamara ook na de relatiebreuk bleef lastigvallen, trok hij 's nachts naar de woning van de man in Zonhoven. Daar kreeg Loisen twee messteken in de buik die hij niet overleefde. Luciano W. riskeert 19 jaar cel, maar hoopt op de vrijspraak wegens wettige zelfverdediging en uitlokking.

Vandaag werkt Luciano W. (25) als vuilnisman én heeft hij een nieuwe vriendin. Hij werd destijds na veertien maanden voorwaardelijk vrijgelaten, maar zat inmiddels opnieuw een tijd vast na een vechtpartij in de relatiesfeer op 28 januari 2017. De feiten waarvoor hij nu in de Hasseltse rechtbank terecht staat, vonden plaats in de nacht van 31 mei op 1 juni 2015. Op haar negentiende had de Genkse Tamara Loisen via Facebook Luciano W. uit Zonhoven leren kennen. Op het sociale medium noemde hij zichzelf 'Loco Lucia'. Ze werden verliefd, maar al snel volgden ruzies, slagen en bedreigingen. Tamara brak met Luciano W., maar die kon dat niet verkroppen. Vader Bart Loisen reed daarop die bewuste nacht in 2015 onder invloed naar het huis van W., samen met twee gezellen. "Bart was aan de deur stomdronken én agressief tegen mijn moeder. Door het raam kroop ik naar buiten", aldus de versie van Luciano, die zich naar eigen zeggen bedreigd voelde en altijd een dolkmes van dertig centimeter lang bij zich had. "Tijdens het gevecht met Bart duwde ik dat mes vooruit."


Bart Loisen liep volgens de wetsdokter twee steekwonden van meer dan tien centimeter op. Hij werd door de twee gezellen, die die nacht bij hem waren, nog in de wagen gelegd. Maar de steek in zijn leverstreek werd hem fataal. Daarmee was volgens Veronique Mertens, advocate van de burgerlijke partijen, W.'s doel bereikt. "Feit is dat hij Bart koelbloedig en zonder reden heeft afgemaakt." Kenmerkend voor Luciano W. was dat even later pas het besef kwam van wat hij gedaan had. "Ik had het eerst niet door, want er zat maar een beetje bloed op het mes. Ik heb zoveel spijt en wil aan mijn toekomst werken, ook al zal ik lang naar de gevangenis moeten. Al twee jaar werd ik bedreigd, maar ik had toen niet naar buiten mogen komen en had beter de politie gebeld."

2 Bart Loisen overleed na twee messteken.
RV Bart Loisen overleed na twee messteken.

Pooier

Openbaar aanklager Patrick Boyen benadrukt dat Bart Loisen niet 'op strafexpeditie' was en relativeert de schermutselingen tussen hem en Luciano's moeder. "Het waren geen Hells Angels die aan uw deur stonden. Loisen was ongewapend, als hij u echt een lesje wou leren, had hij wel een ander tijdstip gekozen. Maar in uw ogen was hij een 'pooier' die kreeg wat hij verdiende. U trekt geen lessen uit het verleden", stelt Boyen, die onder meer verwijst naar de vechtpartij op 28 januari 2017.


Tim Smet, advocaat van W., stelt zich de vraag wat er was gebeurd als Bart Loisen niét naar zijn cliënt gereden was. "Er is (via sms, red.) gestuurd geweest dat ze Luciano 'in elkaar gingen peren'. Tijdens het gevecht riep Loisen naar zijn maten: 'maak uw werk af'. Ik betwist ook de intentie tot doden. Na de steken liet Luciano immers Loisen vertrekken." Smet vraagt in hoofdorde de vrijspraak omwille van wettige zelfverdediging en uitlokking.


Advocate Veronique Mertens vraagt voor de nabestaanden in totaal ruim 90.000 euro. Vonnis op 12 juli.

Lees meer