Michel Moens

31 straten op Ter Donk krijgen ledverlichting

Ter Donk wordt de eerste deelgemeente van Zonhoven die ’s nachts ecologisch zal schitteren. De gemeente heeft immers het plan aangekondigd om in 31 straten de klassieke verlichting te vervangen door ledlampen.

“Een ledlamp bespaart ongeveer 50 procent energie”, rekende schepen Frederick Vandeput (Open Vld) uit. De omschakeling kost wel 155.000 euro, die gedeeltelijk mee gesubsidieerd wordt door Fluvius. “Bovendien betaalt de investering in led zichzelf snel terug. Daarom wil Zonhoven hier de volgende jaren fors op inzetten. Led heeft nog bijkomende voordelen. De nieuwe armaturen kunnen ’s nachts worden gedimd tot 50 procent van de intensiteit. En de lampen zijn allemaal smart-ready: dit betekent dat er in de toekomst een sturing in elke armatuur geplaatst kan worden, waardoor elke lamp afzonderlijk kan worden aangestuurd.”

Heel Zonhoven

“In een eerste fase komt Ter Donk aan bod”, laat schepen Johan Schraepen (Open Vld) weten. “Maar heel Zonhoven wil zich engageren als groene gemeente”, besluit burgemeester Johny De Raeve (Open Vld). “We zijn daarom in onderhandeling met Fluvius om de omschakeling naar een volledige dekking met ledlampen in een kortere tijd te realiseren.”

De straten op Ter Donk die nu aan bod komen zijn: de Vrankenschansweg, de Witvenweg, de Rietstraat, de Platwijersweg, de Kwakstraat, de Alkenhoofseweg, de Hellekensstraat, de Lange Schouwenstraat, de Schutenseweg, de Nieuwveldstraat, de Grote Plekweg, de Doktersstraat, de Donkeindeweg, de Mommersbosweg, de Keurstraat, de Opheldingsweg, de Klaasveldweg, de Kleine Hellekensstraat, de Stoutenveldweg, de Rozenstraat, de Tulpenstraat, de Leliestraat, de Tuinwijk, de Beverzakstraat, de Anjerstraat, de Vertakking, de Holleweg, de Honnerikstraat, de Bremstraat, de Varenstraat en de Slangbeekweg.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer