De 36-jarige A.A. is veroordeeld tot vijf jaar cel.
Lieke D'hondt De 36-jarige A.A. is veroordeeld tot vijf jaar cel.

36-jarige Limburger veroordeeld voor aanslagen met granaten op fietsenhandelaar Van Mello

De 36-jarige A.A. uit Houthalen-Helchteren moet vijf jaar naar de cel voor de aanslagen met granaten op fietsenhandel Best Bikes in Steenhuize-Wijnhuize (Herzele), Eurotuin en Tuinhuizen Van Mello in Ophasselt (Geraardsbergen) en op de woning van Laurenzo Van Mello in Brakel. Zijn broer C.A. (31) is vrijgesproken.

Laurenzo Van Mello is in 2017 het mikpunt van een aantal aanslagen met granaten die telkens veel materiële schade veroorzaken. De daders vergissen zich ook één keer van locatie: ze gooien een granaat naar Eurotuin in Ophasselt, maar willen eigenlijk Tuinhuizen Van Mello aan de overkant van de straat raken. Dat is immers de zaak van de ouders van Laurenzo Van Mello. 

Het slachtoffer is zelf ook geen onbeschreven blad en dus vermoedt het parket dat het gaat om een afrekening in het drugmilieu. De dader kunnen ze opsporen aan de hand van camerabeelden en telefonieonderzoeken. Ze komen uit bij de Limburgse broers C.A. (31) en A.A. (36). De jongste van de twee is nu vrijgesproken door de rechters. De oudste broer, met vijf veroordelingen al goed gekend bij justitie, is wel schuldig bevonden. De rechtbank oordeelt dat hij het was die met een motorfiets naar de panden is gereden en de granaten heeft gegooid. De motorfiets wordt later in brand gestoken in Haaltert. Op de plaats waar de granaten zijn gegooid, vinden de onderzoekers DNA van de oudste broer. Ondanks zijn vraag om hem vrij te spreken, hebben de rechters in Oudenaarde geoordeeld dat er wel degelijk voldoende bewijzen zijn van zijn schuld. Ze sturen hem vijf jaar naar de cel, conform de vordering van het parket. 

Opdrachtgever

Opvallend is dat tijdens het proces ook het slachtoffer zijn bedenkingen had bij het gevoerde onderzoek. Zo blijft volgens hem de opdrachtgever buiten schot. Een opvatting die ook de advocaat van de dader deelt. “Alle partijen hebben hun bedenkingen bij het gevoerde onderzoek, maar op zich kan ik wel verstaan dat mijn cliënt hier een veroordeling oploopt”, vertelt advocaat Frank Scheerlinck. Hij verwees tijdens het proces naar een zekere T.W. als opdrachtgever voor de aanslagen. Een man die in het drugmilieu gekend is en in dat kader op gespannen voet staat met Van Mello, maar die niet vervolgd is in dit dossier. 

A.A. kan wel nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling. “Of we dat doen, beslissen we pas na de analyse van het vonnis en overleg met mijn cliënt. Maar we zijn alleszins al tevreden dat zijn broer is vrijgesproken.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer