Een kaartje van de nieuwe dekenaten
Bisdom Hasselt Een kaartje van de nieuwe dekenaten

Bisdom Hasselt van 15 naar 7 dekenaten

Vanaf 2020 evolueert het bisdom Hasselt van vijftien naar zeven dekenaten. Op die manier kan een missionaire dynamiek ontstaan. De beslissing werd genomen door de bisschop met de bisschopsraad in overleg met de dekens. De evolutie zou tegen het einde van 2020 overal een feit moeten zijn.

Bij het samenstellen van de nieuwe dekenaten werd rekening gehouden met drie criteria: zoveel mogelijk de huidige dekenaten in hun geheel overhevelen naar een nieuw dekenaat, de gemeentegrenzen in de mate van het mogelijke respecteren en een voldoende aantal pastores samenbrengen.

De dekenaten van Tongeren, Bilzen en Vlijtingen-Voeren (1) worden één dekenaat, ook Sint-Truiden en Borgloon (2) worden één geheel, net als Hasselt en Herk-de-Stad (3). De fusiegemeente Oudsbergen zal samen met Bree en Maaseik deel uitmaken van een nieuw dekenaat (4). Het dekenaat van Genk en Maasmechelen gaat samen verder, zonder Opglabbeek (5). Beringen blijft één dekenaat, maar de pastorale eenheid Houthalen-Helchteren wordt eraan toegevoegd (6). Hamont, Lommel en Peer worden één geheel, voortaan zonder Houthalen-Helchteren (7).

Het doel van deze structurele ingreep is dat groeperingen van pastorale eenheden zinvolle en krachtige gehelen zullen zijn. “We hopen dat het niet enkel een structurele verandering is, maar een kans om samen inhoudelijk op weg te gaan”, zegt vicaris-generaal Karel D’Huys, verantwoordelijk voor de parochies. “We willen de pastorale eenheden als het operationele niveau van onze pastoraal meer gestalte geven.”

Nieuwe dekens

Het bisdom hoopt door de verandering voldoende wisselwerking te hebben tussen de pastorale eenheden en gaat de uitdagingen van een afgeslankt priesterkorps tegemoet. Binnen een jaar wil het bisdom Hasselt de grote lijnen voor de komende jaren duidelijk stellen. “Wie de nieuwe dekens worden, staat nog niet vast. Maar een afvallingskoers wordt het beslist niet”, verduidelijkt vicaris-generaal D’Huys.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer