Visarend stockbeeld (Google, gratis afbeelding).
RV Visarend stockbeeld (Google, gratis afbeelding).

Grote ontgoocheling bij vogelliefhebbers: koppel visarenden vertrekt weer uit de Wijers

Grote ontgoocheling bij Vogelbescherming Vlaanderen. Al sinds 1946 heeft er geen zeldzame visarend meer gebroed in ons land. Maar de voorbije weken leek zich toch weer een natuurwonder af te spelen in de Wijers in Zonhoven. Daar was na meer dan zestig jaar weer een koppeltje vlijtig een nestje aan het bouwen.

“Al enkele jaren probeert een koppel visarenden voet aan wal te zetten in het Limburgs Vijvergebied te Zonhoven”, zo laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. “Mat haar 1.175 visrijke vijvers en 700 hectare bos, water en riet is de Wijers de ideale biotoop voor deze iconische soort. In 2001 werden met financiële steun van het Limburgse Provinciebestuur zelfs speciaal twee nestpalen geplaatst.” Deze maand was er opnieuw veel activiteit van een koppeltje visarenden. Vanaf 13 april bracht het mannetje regelmatig gras, takken en strooisel naar het nest. Op het nest vonden ook regelmatig paringen plaats. Alles wees er dus op dat we het koppeltje zou broeden.

Toch vertrokken

“Maar op 22 april liep het mis,” aldus de organisatie. “Om een nog onverklaarbare reden heeft het koppel het nest én het gebied plots verlaten. Er wordt ondertussen heel wat gespeculeerd over de mogelijke oorzaak van dit onverwachte vertrek, maar tot op heden is het niet duidelijk waarom de vogels weg trokken. Bij een nieuwe vestiging van visarenden is het van groot belang dat het broedpaar minstens zes weken niet wordt gestoord binnen een straal van 500 meter rond de nestlocatie. Het uitvoeren van kleine beheerswerken of het toelaten van wandelaars kan al nefast zijn.” Vogelbescherming Vlaanderen zal contact opnemen met zowel het Provinciebestuur van Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) als Vlaams minister Koen Van den Heuvel om te bekijken welke extra maatregelen er volgend voorjaar kunnen worden genomen. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer