Slachtoffer Pascal Hendrix.
Marco Mariotti Slachtoffer Pascal Hendrix.

Internering voor caféganger (28) die ober doodsloeg

De 28-jarige Landenaar die op 3 november 2017 Pascal Hendrix (53) uit Zonhoven de dood in sloeg, wordt geïnterneerd. Pascal was een brave ober in café ‘Bij Mij’ in de Hasseltse stationsbuurt en zou nooit een vlieg kwaad doen. Hij bleek die avond echter de verkeerde man op de verkeerde plaats en bekocht dat met zijn leven. 

“Ik had die dag vijftien pintjes en een Tequila gedronken en een keer aan een joint getrokken”, vertelde beklaagde tijdens de behandeling. Nadat hij al een keer naar de uitgang werd verwezen, kwam het tegen sluitingstijd opnieuw tot een conflict met de uitbater en enkele omstaanders omdat ze de man wilden buitenzetten. “Die ruzie was verbaal en toen heeft een vrouw me aangevallen. Ik heb me omgedraaid en gaf iedereen die er stond een vuistslag. Ik wist immers niet wie had geslagen en was bang dat er nog slagen zouden volgen, dus dit lijkt me een normale reactie”, deed hij zijn verhaal. “Iemand doden, heb ik nooit gewild”, aldus de dader uit Landen. 

Hersenbloedingen

Pascal liep een oogkasbreuk op en er waren bloedingen in de hersenen. Enkele dagen na de vechtpartij overleed hij. Ook twee andere personen deelden in de klappen, maar zij hadden meer geluk. De advocaat van een vrouw vroeg zich af waarom beklaagde zich zelfs geïntimideerd door haar zou voelen. “Zij is een klein, tenger persoon en hij een gespierde man. De vuistslagen waren trouwens sowieso niet in proportie.”

Café moeten sluiten

De partner van het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 15.000 euro, vier andere familieleden ontvangen 3.250 euro. “Pascal had niets te maken met de vechtpartij. Hij probeerde enkel de man te bedaren en heeft dat met een dodelijke slag moeten bekopen”, opperde hun raadsman. Door de gebeurtenissen heeft de weduwe het op mentaal vlak erg moeilijk. Ook de cafébaas bleef niet gespaard, hij moest uiteindelijk zijn zaak sluiten.

Stemmen in het hoofd

Het Openbaar Ministerie geloofde niet in uitlokking en vroeg de internering. De gerechtspsycholoog wees immers op een psychische stoornis bij beklaagde, grootheidswaanzin, stemmen in het hoofd en alcoholmisbruik sinds zijn dertiende, waardoor zijn oordeelvermogen in twijfel wordt getrokken. Beklaagde zelf stelde dat het allemaal heel snel is gegaan. “Ik ben ook geschrokken van mijn reactie. Het was niet mijn bedoeling dat hij zou overlijden. Sorry, maar ik kan de tijd niet terugdraaien.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer