Vrijwilligers kwamen dinsdag bijeen om milieuvoorstellen te bespreken.
RTZ Vrijwilligers kwamen dinsdag bijeen om milieuvoorstellen te bespreken.

Klimaattafel wil klein oerwoudje en olifantengras in Zonhoven

Een dertigtal geëngageerde Zonhovenaren hebben deze week samen gezeten om hun gemeente milieuvriendelijker te maken. Het lokale klimaatpanel stelt onder meer een afvalarm festival voor.

“Bedoeling is om mensen die begaan zijn met ons klimaat samen te brengen,” legt schepen van duurzaamheid Frederick Vandeput (Open Vld) uit. “We kunnen als Zonhoven natuurlijk niet alles veranderen, maar we willen wel een steentje bijdragen. Daarom vroegen we om zo veel mogelijk voorstellen te doen. Het is dan aan ons in de politiek om daarmee aan de slag te gaan.”

Een aantal creatieve ideeën kwamen alvast naar voor. Zo stelt de Zonhovense klimaattafel onder meer voor om een tiny forest of een klein oerwoudje te laten groeien. Dat is een lap grond, waarop de natuur haar vrije gang mag gaan. Alles wordt overwoekerd, maar precies dat kan een ideale biotoop zijn voor bepaalde planten en diersoorten. Nog een voorstel is het planten van olifantengras, omdat die soort meer CO2 uit de lucht haalt dan gewone bomen. Ook het organiseren van een zerowastefestival, een festival waarbij geen afval geproduceerd wordt, is een voorstel. “Sommige ideeën zijn heel goed haalbaar, anderen zijn soms moeilijker te realiseren,” blikt schepen Vandeput terug. “De deelnemers aan de klimaattafel hebben alleszins hard gewerkt, en zinvolle suggesties gegeven. We gaan daar nu bruikbare ideeën uit halen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer