Uit een stabiliteitsstudie van 2012 blijkt dat het dak al voor 146 procent belast is
rv Uit een stabiliteitsstudie van 2012 blijkt dat het dak al voor 146 procent belast is

Oppositie ongerust over dak evenementenhal

Het idee om zonnepanelen te plaatsen op de gemeentelijke openbare gebouwen in Zonhoven werd maandagavond goed onthaald op de gemeenteraad. Wel maakt de oppositie zich ongerust over het dak van de evenementenhal.

Schepen Frederick Vandeput (Open Vld) herhaalde het voornemen van de gemeente om zonnepanelen te plaatsen op de daken van de evenementenhal, de sporthal van Ter Donk, het gemeentehuis, het OCMW en politiegebouw, het gemeenschapscentrum Tentakel en de serviceflats van de Brug en de Parel. Raadslid Sven Lieten (Zonshoven) liet weten dat hij voor het dossier is, maar had toch een bedenking. “In het verleden bleek dat zonnepanelen op het dak van de evenementenhal technisch niet konden. Nu blijkt het plots wél mogelijk?”

Dak al te zwaar belast

Ook raadslid Bart Vanhorenbeek (N-VA) zwaaide met de stabiliteitsstudie uit 2012. “Daarin staat dat het dak al voor 143 procent belast is. Eigenlijk is de druk dus te groot. Kunnen er dan nog wel zonnepanelen bij?” Volgens schepen Frederick Vandeput (Open Vld) komen er uiteraard geen zonnepanelen op de kritieke punten. “Het gaat dan om de boogconstructie helemaal boven op de evenementenhal. Die blijkt inderdaad niet geschikt. Maar het dak is wel ruimer dan dat. Bovendien is de techniek en het rendement sinds 2012 grondig veranderd, waardoor zonnepanelen vandaag wél haalbaar zijn, ook op een dak als dat van de evenementenhal.”

Steven Reynders (Groen) stelde voor de winst die de zonnepanelen opleveren, straks opnieuw te investeren in groene energie. “Daar gaan we ons niet op vastpinnen”, aldus Frederick Vandeput. “Wel blijven we ons inzetten voor ecologisch en een realistisch beleid.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer