Beklaagde (links) bij het verlaten van de rechtbank
BVDH Beklaagde (links) bij het verlaten van de rechtbank

Verkeersagressie deluxe: zes jaar cel gevraagd voor zes messteken na ruzie over kapotte autospiegel

Een 34-jarige man uit Beringen riskeert een celstraf van zes jaar voor een extreem geval van verkeersagressie. Onder invloed van alcohol en cannabis reed hij op zaterdagavond 28 januari 2017 de zijspiegel van een Oost-Vlaming af op de Grote Baan in Helchteren. Dat leidde tot een discussie die helemaal escaleerde. Het openbaar ministerie gaat uit van zes messteken, waarvan één tot zeven centimeter diep in de borst van het slachtoffer.

Het gezin van het slachtoffer was op weg naar huis na een uitje op vakantiepark Molenheide. Beklaagde pakte uit met een plots inhaalmanoeuvre, waarbij de spiegels van de twee wagens elkaar raakten en beschadigd raakten. Aan een café even verderop stopten dader en even later ook slachtoffer. “Eerst dachten mijn cliënten nog dat er werd gestopt omdat er een accident was geweest. Ze hoopten dat de zaak kon worden uitgepraat”, stelt advocaat Filip Van Hende, die opkomt voor de slachtoffers.

Ik had die dag alcohol gedronken. Bij het uitstappen aan de parking kreeg ik meteen een slag. Ik viel bewusteloos op de grond, kroop toch recht, greep blijkbaar naar een mes en zou de tegenpartij hebben verwond. Ik herinner het me niet goed, maar dat heb ik zeker niet gewild. Ik heb een gezin met drie kindjes en heb mijn verantwoordelijkheden. Als gewone, simpele man wil ik bij hen blijven leven

Beklaagde

Meteen werd duidelijk dat het geen klassiek gesprekje over de schade zou worden. “Ik had die dag alcohol gedronken”, gaf de Beringenaar zelf toe. “Bij het uitstappen aan de parking kreeg ik meteen een slag. Ik viel bewusteloos op de grond, kroop toch recht, greep blijkbaar naar een mes en zou de tegenpartij hebben verwond. Ik herinner het me niet goed, maar dat heb ik zeker niet gewild. Tot nu toe was ik nooit betrokken bij dergelijke feiten. Het is spijtig dat dit gebeurd is. Ik heb een gezin met drie kindjes en heb mijn verantwoordelijkheden. Als gewone, simpele man wil ik bij hen blijven leven.” 

Openbaar ministerie: "poging doodslag”

Het openbaar ministerie gaat uit van een poging tot doodslag en volgt daarmee Van Hende, die onder meer benadrukte dat zijn cliënt steken bleef krijgen toen hij al op de grond lag. Waar Van Hende spreekt van negen perforaties in de jas, houdt de procureur het bij zes steekwonden. “Die steken geven aan wat de ingesteldheid van de man was”, aldus procureur. “Als er één keer zou gestoken zijn, dan zou ik misschien nog willen geloven dat men niet wilde doden. Nu spreken we over steekwonden in het linkerbeen, de biceps en zelfs de borststreek. Er is volgens mij geen sprake van uitlokking.”

Verdediging: “geen intentie tot doden”

Volgens Steve Geerdens, advocaat van de beklaagde, was er geen sprake van een intentie tot doden, hij hoopt op de herkwalificatie naar slagen en verwondingen. “Ik begrijp niet dat de verklaring van mijn cliënt wordt doodgezwegen. Er zijn nochtans bewijzen dat ook het zogenaamd slachtoffer slagen heeft uitgedeeld. De passagier  van mijn cliënt had zelfs tandimplantaten nodig. Zelf had ik een straf met uitstel verwacht, u vordert droogjesweg zes jaar. In zo’n zaak zou ik toch enkele getuigen oproepen. Ik vraag een werkstraf of straf met uitstel.” Vonnis op 17 juli. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer