VIDEO. Beruchte ‘drugsboerderij’ uitgebrand, oorzaak wordt onderzocht

Aan de Kolverenstraat in Zonhoven is in de nacht van zaterdag op zondag de beruchte ‘drugsboerderij’ vernield door een zware brand. Getuigen zagen omstreeks 0.20 uur plots een hevige rookontwikkeling rond het gebouw, dat eind vorig jaar werd verzegeld door de politie. Of de brand aangestoken is, wordt nu onderzocht.  

De afgelegen boerderij stond bij aankomst van de brandweer al in lichterlaaie. De toegesnelde brandweerlui konden niet anders dan de zegels verbreken die de politie eerder had aangebracht op de poort en de buitendeur, na een gerechtelijk onderzoek. In de boerderij was op 9 november vorig jaar een drugsfabriekje ontdekt. Sindsdien stond het pand regelmatig onder politietoezicht. Hoe het kon dat in de boerderij afgelopen nacht toch brand ontstond, is nog niet duidelijk. Brandweerzone Zuid West Limburg moest alleszins massaal ter plaatse komen om het vuur te bestrijden. Zij waren nog tot in de vroege ochtend bezig met nablussen. In de ruime omgeving was lange tijd een grote rookpluim te zien. Ook de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad kwam ter plaatse voor een uitgebreid onderzoek.

Verdachte geur

Op 9 november 2018 was eerst een vrachtwagen vol drugsafval gevonden langs de Bruinstraat, vlakbij de bewuste boerderij in de wijk ‘de Kolveren’ in Zonhoven. Die bleek bizar genoeg in ‘panne’ gevallen te zijn. Brandweerlui moesten die dag met een gaspakteam ter plaatse komen, om het gevaarlijke afval uit de truck te halen en op te ruimen. Tijdens het onderzoek lieten alerte buurtbewoners aan de politie weten dat ze dezelfde verdachte geur die uit de truck kwam, ook al hadden opgemerkt rond een oude boerderij aan de Kolverenstraat. Meteen gingen speurders diezelfde dag nog langs bij de boerderij. Daar was niemand aanwezig, maar de televisie in de leefruimte speelde wel nog. In de aanpalende stal bleek een industrieel drugsfabriekje uitgebouwd te zijn. De hele omgeving werd afgezet voor een onderzoek.

Cameraploeg

Tijdens de aflevering van het VTM-programma Faroek op 21 april dit jaar mocht een cameraploeg binnen in de verlaten hoeve komen filmen. De muren, de vloer en het isolatiemateriaal in het gebouw waren zwaar aangetast, door de bijtende stoffen die bij de aanmaak van de drugs waren vrijgekomen. Volgens de politie moeten ook de producenten in bijzonder onveilige en ongezonde omstandigheden gewerkt hebben. Voor de hele omgeving was er trouwens ernstig gevaar op milieuschade en zelfs op brand en ontploffing. Daarom werd na de inval het nodige gedaan om de gevaarlijke stoffen weg te halen, onder begeleiding van de brandweer en de civiele bescherming. Over de stand van het onderzoek, en of er aanhoudingen gebeurd zijn sinds de inval van november vorig jaar, kon de politie voorlopig nog niet communiceren. De brand in het verlaten en verzegelde gebouw lijkt nu wel opnieuw verdacht.

4 Brandweerpost Hasselt moest een groot deel van de nacht nablussen.
RTZ Brandweerpost Hasselt moest een groot deel van de nacht nablussen.
4 Het VTM-programma 'Faroek' kon in april op het domein filmen. Er was heel wat afval achtergebleven.
VTM Faroek Het VTM-programma 'Faroek' kon in april op het domein filmen. Er was heel wat afval achtergebleven.
4
VTM
4
VTM

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ibn Marouf

    " … Sindsdien stond het pand regelmatig onder politietoezicht. …" Woehahaha … de laatste sporen zullen nu wel zijn uitgewist. Goed werk vanwege de politie. Per slot van rekening zitten onze gevangenissen toch al vol. En de kleine zelfstandigen hebben het toch al zo moeilijk.

Lees meer