4 In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. Activiteiten zijn er voor groot en klein.
Serge Braem In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. Activiteiten zijn er voor groot en klein.

Erfgoeddag 2019: dit staat er op het programma in de Westhoek

Van zelf een sterrenkijker maken tot een brouwersworkshop voor kinderen: de 19de Erfgoeddag, op zondag 28 april, staat in het teken van vakmanschap en ambachten. Ook in de Westhoek valt heel wat te beleven.

4 De Commonwealth War Graves Commission stelt tientallen ambachtslui te werk, gaande van steenkappers
en metsers tot tuinmannen, timmermannen, schilders en smeden.
Debleu Dirk De Commonwealth War Graves Commission stelt tientallen ambachtslui te werk, gaande van steenkappers en metsers tot tuinmannen, timmermannen, schilders en smeden.

Het programma van Erfgoeddag is ook dit jaar mooi gevuld. Starten kan je in Ieper. In de Sint-Maartenskathedraal kan je glasramen bewonderen. Uitzonderlijk kan je de proosdijzaal bezoeken. In de Sint-Pieterskerk ontdek je de twee nieuwe glas-in-loodramen. In het Yper Museum kan je draden spinnen en maak je net zoals vroegere volders een kleurrijk viltwerk. “De Commonwealth War Graves Commission stelt tientallen ambachtslui te werk. Het erfgoeddepot DEPOTYZE wordt op Erfgoeddag uitzonderlijk opengesteld. Je kan er ook een demonstratie silexbewerking meemaken. In AstroLAB IRIS in Zillebeke kan je zelf een sterrenkijker maken”, zegt Hilde Cuyt, erfgoedcoördinator bij CO7.

4 Op de site van de oude brouwerij Sint-Joris in Reningelst organiseert De Kinderbrouwerij een brouwersworkshop voor kinderen.
De Kinderbrouwerij Op de site van de oude brouwerij Sint-Joris in Reningelst organiseert De Kinderbrouwerij een brouwersworkshop voor kinderen.

In De Lovie in Poperinge kan je de geschiedenis van het kasteeldomein ontdekken en demonstraties bijwonen: wol spinnen, kaarsen maken, stoelen vlechten, bewaren van eten en drinken.. Op de binnenkoer van het Hopmuseum kan je dan weer zelf aan de slag gaan om je eigen volksspel te maken. Op de site van de oude brouwerij Sint-Joris in Reningelst organiseert De Kinderbrouwerij een brouwersworkshop voor kinderen. In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. 

Heuvelland dan. Onder begeleiding van de huisbakker kan je in de Sint-Laurentiuskerk in Kemmel de tentoonstelling ‘Heuvelland, om van te snoepen!’ bezoeken. In Nieuwkerke kan je in het drukatelier van Raymond kijken naar de drukpersen in werking. In het Park Marguerite Yourcenar op de Zwarteberg is er een nieuwe wandeling uitgestippeld.

In OC De Hazebrug van Langemark-Poelkapelle kan je deelnemen aan workshops of een demonstratie bijwonen. Je kan er ook de expo van ‘Langemark-Poelkapelle verbeeldt’ bezoeken, een retrofoto laten nemen en proeven van traditionele taarten.

Vleteren: In het dorpshuis van Westvleteren kan je kennismaken met vakwerkbouw in de regio Vleteren/Poperinge/Alveringem. Belgische schoolkinderen borduurden tijdens WO I als dank voor voedselhulp taferelen en teksten op lege meelzakken. 

In Zonnebeke kan je in het Memorial Museum Passchendaele 1917 deelnemen aan een workshop borduren. Alle activiteiten zijn gratis. Vergeet niet te reserveren voor sommige activiteiten.

4 Afwerken van keramiek in het atelier in De Lovie.
De Lovie Afwerken van keramiek in het atelier in De Lovie.

Productiehuis pssst. en de vijf West-Vlaamse erfgoedcellen sloegen de handen in elkaar om enkele lokale ambachten pakkend in beeld te brengen. De folder is te verkrijgen bij de openbare bibliotheken, de toeristische diensten en de gemeentelijke cultuurdiensten van Heuvelland, Ieper, Mesen, Langemark-Poelkapelle, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. Je kan de folder ook bestellen of downloaden op www.co7.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer