2 Eerste schepen Ingrid Vandepitte en burgemeester  Dirk Sioen op de voor hen succesvolle avond van de gemeenteraadsverkiezingen
Flamand Eerste schepen Ingrid Vandepitte en burgemeester Dirk Sioen op de voor hen succesvolle avond van de gemeenteraadsverkiezingen

Geen blaam voor burgemeester Dirk Sioen
en eerste schepen Ingrid Vandepitte na heisa over inzetten communicatieambtenaar

Burgemeester Dirk Sioen en eerste schepen Ingrid Vandepitte (beiden #Team8980) krijgen geen blaam. Dat was maandagavond te horen tijdens de gemeenteraad. De twee moesten eerder verschijnen voor de gemeentelijke deontologische commissie. Er zijn toen ook enkele ambtenaren verhoord. Aanleiding van de heisa was het politiek bestuursakkoord van de nieuwe meerderheid.

De voorlaatste gemeenteraad verliep chaotisch en duurde urenlang. Het nieuw gemeentebestuur #Team8980 had toen de bedoeling om een toelichting te geven over de doelstellingennota 2020-2025. Dat bestuursakkoord werd vooraf tijdens een persconferentie voorgesteld. In het document staan er zeven strategische doelstellingen verdeeld over 89 actiepunten.

De drie oppositiepartijen maakten op de voorlaatste gemeenteraad brandhout van het politiek bestuursakkoord en het agendapunt werd uiteindelijk verdaagd. De uitnodiging voor de persconferentie over het bestuursakkoord gebeurde via de communicatieambtenaar van de gemeente en de oppositie noemde dat misbruik van het personeel. De klacht tegen de burgemeester en eerste schepen kwam er ‘wegens het vermeend inzetten van gemeentepersoneel en vermeend misbruik van gemeentelijke databases voor partijpolitieke doeleinden’.

2 Koen Descheemaeker fungeerde als voorzitter van de gemeentelijke deontologische commissie
RV Koen Descheemaeker fungeerde als voorzitter van de gemeentelijke deontologische commissie

Fractieleider Koen Descheemaeker (N-VA) fungeerde als voorzitter van de gemeentelijke deontologische commissie die bij hoogdringendheid werd samengesteld. Op de gemeenteraad maandagavond las hij het verslag van die vergadering voor. “Volgens schepen Ingrid Vandepitte is het bestuursakkoord geen partijpolitiek document maar een gemeentelijk document”, klinkt het.

“Geen enkele ambtenaar werkte mee aan de opmaak daarvan. De schepen was van plan de uitnodiging naar de pers zelf te versturen maar door problemen met haar iPad lukte dat niet. Er was voor de commissie een volkomen gebrek aan medewerking van de burgemeester. Een ongeziene onwil en op een ongepaste wijze. Het kwam tijdens het verhoor tot een goede gedachtewisseling met de schepen. Ons signaal is duidelijk maar we vinden dat er geen argumenten zijn om een blaam op te leggen. We hebben geprobeerd dat correct te doen en hopen dat het de eerste en laatste keer was dat de deontologische commissie moest zetelen.”

Eerste schepen Ingrid Vandepitte betreurt dat ze door Koen Descheemaeker werd beschuldigd en vindt het bizar dat hij zowel ‘aanklager’ als ‘rechter’ was. “Ik vergelijk dit met het verhaal van een mug en een olifant”, aldus de schepen. “Het versturen van die uitnodigingen voor de pers kostte onze ambtenaar amper drie minuten voor een aantal muisklikken terwijl de behandeling door de commissie en de bespreking op de gemeenteraad uren in beslag nam.”

“We handelden in eer en geweten”, besloot Koen Descheemaeker het agendapunt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer