2 De 71-jarige fietsster Eliane Cardinael werd doodgereden door haar 29-jarige buurman.
Hans Verbeke De 71-jarige fietsster Eliane Cardinael werd doodgereden door haar 29-jarige buurman.

Man die onder invloed van alcohol zijn buurvrouw doodreed, komt binnenkort voor de rechter

Het onderzoek naar de aanrijding met vluchtmisdrijf dat net na nieuwjaar het leven eiste van de 71-jarige Eliane Cardinael uit Zonnebeke, is afgerond. Doodrijder Marijn V. (29), die in dezelfde straat woont als het slachtoffer, is doorverwezen naar de politierechtbank.

Eliane Cardinael was na een bezoekje aan haar broer in Ieper op nauwelijks honderd meter van haar woning toen ze op zaterdagavond 5 januari in de Frezenbergstraat in Zonnebeke op haar fiets werd aangereden. De 71-jarige vrouw liep daarbij levensgevaarlijke verwondingen op en overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. Intussen speurde de politie naar de aanrijder, die vluchtmisdrijf had gepleegd. Onder meer dankzij brokstukken van zijn wagen die achtergebleven waren op de plaats van het ongeval, konden ze de man snel identificeren. Marijn V. woont wat verderop in de straat, hij werd dezelfde avond nog opgepakt.

2 Op de plaats van het ongeval werden bloemen neergelegd, als eerbetoon aan het slachtoffer.
Hans Verbeke Op de plaats van het ongeval werden bloemen neergelegd, als eerbetoon aan het slachtoffer.

Na twee dagen alweer op vrije voeten

Uit onderzoek bleek dat de aanrijder, die in het verleden al meer ongevallen veroorzaakte, gedronken had. Aan de hand van een bloedstaal werd onderzocht of de man ook drugs had genomen. Over de resultaten van die analyse is niks bekend. Goed anderhalve dag na de dodelijke botsing besliste de onderzoeksrechter om de man vrij te laten. Dat zorgde voor veel publieke verontwaardiging. Marijn V. moest zich wel aan strenge voorwaarden houden. Naast de klassieke voorwaarden - zich ter beschikking houden van het gerecht, een vaste verblijfplaats hebben, een job hebben,… - ging het ook om twee specifieke voorwaarden. Zo kreeg de man een absoluut verbod op alcohol en mag hij ook geen verdovende middelen gebruiken.

Straks politierechtbank

Het parket van Ieper laat nu weten dat het onderzoek is afgerond. De raadkamer verwees Marijn V. naar de politierechtbank. Een datum voor de start van het proces is er nog niet. Minstens tot aan het vonnis moet de Zonnebekenaar zich blijven houden aan de voorwaarden die hem werden opgelegd.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Roger Cooks

    Op 5 januari werd het slachtoffer aangereden en "binnenkort" komt de zaak voor... ze zijn zich bij het gerecht weer uit de naad aan 't werken en pater Geens zal er zeker weer een wollige uitleg voor hebben.

Lees meer