3 Projectcoördinator Debbie Manhaeve, directeur Steven Vandenbussche en schepen van Toerisme Sabine Vanderhaegen voor een van de nieuwe informatiepanelen.
Eric Flamand Projectcoördinator Debbie Manhaeve, directeur Steven Vandenbussche en schepen van Toerisme Sabine Vanderhaegen voor een van de nieuwe informatiepanelen.

Memorial Museum vernieuwd voor herdenkingsjaar

'100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE' MOET TOERISTEN UIT HELE WERELD LOKKEN

Naar aanleiding van het herdenkingsprogramma '100 jaar Slag bij Passendale' zijn er in het Memorial Museum Passchendaele 1917 in het kasteeldomein in Zonnebeke en in het bezoekerscentrum van de begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Passendale enkele vernieuwingen gebeurd. "2017 wordt een erg bijzonder jaar", aldus directeur Steven Vandenbussche.

'100 jaar Slag bij Passendale' moet toeristen van overal lokken.


"Het doel van de slag was dat de geallieerden (Britten, Canadezen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders, red.) de havens van Oostende en Zeebrugge wilden heroveren, omdat de Duitse duikboten daar lagen", zegt de directeur.


"Die verovering is nooit gelukt. In de plaats daarvan waren er in Passendale 101 dagen hevige gevechten." Er vielen meer dan 450.000 slachtoffers, voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. Tijdens de bombardementen werden in twee weken tijd 4,2 miljoen artillerieprojectielen afgevuurd.


Het Memorial Museum Passchendaele 1917 hoopt dat 2017, door de herdenking van de Slag bij Passedale, een beter jaar wordt. "Er waren vorig jaar in het museum 116.000 bezoekers", aldus directeur Steven Vandenbussche. "Dat was een achteruitgang met zestien procent (door de aanhoudende terreurdreiging, red.). In vergelijking met andere musea in deze regio zaten we redelijk goed. We hopen dat 2017, met de herdenking, een zeer belangrijk jaar wordt."

3 Ook het bezoekerscentrum van het Tyne Cot Cemetery werd gedeeltelijk vernieuwd.
Eric Flamand Ook het bezoekerscentrum van het Tyne Cot Cemetery werd gedeeltelijk vernieuwd.

Infopanelen herschreven

In het kader van de herdenking van de Slag bij Passendale werd het museum gedeeltelijk vernieuwd. Zo onderging het oude deel van het museum in het kasteel een metamorfose.


"De teksten op de infopanelen zijn herschreven en toegankelijker gemaakt", zegt Vandenbussche. "Ze waren technisch en moeilijk te begrijpen. Nu zijn de teksten toegankelijker voor het breed publiek. Alles is nu ook in vier talen opgesteld. Naast het Nederlands, Engels en Frans is nu ook alles in het Duits vertaald. Hiermee hopen we de Duitse toeristen beter te kunnen ontvangen. Er komen ook audioguides om te luisteren naar het verhaal van het museum. Die audioguides zijn bedoeld voor individuele bezoekers. Groepen kunnen een beroep doen op een gids. Daarnaast zijn de kaarten met diverse aanduidingen van plaatsnamen vervangen door een video met bewegende animatiebeelden."

3 Directeur Steven Vandenbussche toont de vernieuwde schermen.
Eric Flamand Directeur Steven Vandenbussche toont de vernieuwde schermen.

Interactief

In het bezoekerscentrum van Tyne Cot Cemetry werden er ter gelegenheid van de herdenking ook enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo is er nu een interactieve panoramatafel. Bezoekers kunnen hierop elementen in het landschap aanduiden.


"Nu wordt daar ook een film getoond, om aan te duiden waarom die begraafplaats zo belangrijk is", aldus directeur Vandenbussche. Het gaat om de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission ter wereld.

Lees meer