Beselareplaats met de gewezen pastorij en het oud-gemeentehuis. Alleen café Den Elfpenner behoort niet tot de plannen
Eric Flamand Beselareplaats met de gewezen pastorij en het oud-gemeentehuis. Alleen café Den Elfpenner behoort niet tot de plannen

Plannen Beselareplaats naar prullenmand,
bod projectontwikkelaar is veel te laag: “We
willen minimum 1 miljoen euro”

Het schepencollege van Zonnebeke heeft unaniem beslist om de lopende procedure met de plannen voor de kwalitatieve vernieuwing van de Beselareplaats stop te zetten. Het bod van een projectontwikkelaar is immers te laag. De gemeente wil minimum één miljoen euro. Het bod komt uit op 705.000 euro.

“Ik blijf herhalen: voor minder dan een miljoen euro verkopen we onze eigendommen niet”, benadrukte burgemeester Dirk Sioen (#Team8980) eerder in deze krant en tijdens de gemeenteraad. Het schepencollege van Zonnebeke wil het oud-gemeentehuis, de oude pastorij, de hoekwoning op Beselareplaats, een woning in de Wervikstraat en bouwgrond in de Warden Oomlaan verkopen aan een projectontwikkelaar. Hiervoor schreef men een promotieopdracht uit. Er werden hiervoor vorig jaar twee offertes ingediend.

Verwarrend

Een projectontwikkelaar wilde er vier woonblokken realiseren. Goed voor 37 woningen, 38 ondergrondse en twaalf bovengrondse parkeerplaatsen. De gevels van de oude pastorij en het oud gemeentehuis zouden verdwijnen. De plannen met Beselareplaats waren vorig jaar een verkiezingsitem.

De oppositiepartij In Samen Spraak deed het woonproject rond Beselareplaats in februari in een folder af als verwarrend en klaagde over de onzekerheid in het dossier. Ondertussen is er dus een beslissing van het schepencollege. De procedure zal met een gewijzigd bestek later opnieuw worden opgestart.

Schril contrast

Het bod was alvast in schril contrast met wat de gemeente dus vooropstelde. De projectontwikkelaar deed een bod van 705.000 euro, met bijkomende aftrek van de 300.000 euro kosten voor de aanleg van het openbaar park.

Franky Bryon (In Samen Spraak) wilde pas reageren na enig aandringen, want volgens het oppositieraadslid is dit absoluut geen positief verhaal voor de gemeente Zonnebeke. “Burgemeester Dirk Sioen zei op de gemeenteraad van november vorig jaar dat er één miljoen euro inkomsten in de gemeentekas zouden binnenkomen”, aldus Franky. “Met wat ik nu in het dossier en de budgettaire nota’s van de gemeente en het OCMW lees, komen ze amper aan 405.000 euro inkomsten voor de verkoop van de vijf eigendommen van de gemeente. En daar moet je dan nog eens 25.000 euro advocatenkosten van aftrekken die de gemeente al betaald heeft voor de consultancy van dit dossier.”

Amateuristisch dossier

“Daarnaast heeft het OCMW ook nog eens in 2016 5.931 euro en vorig jaar 19.069 euro betaald voor de afbraak van de woningen in de Warden Oomlaan die ze hebben gekocht aan Dirk Sioen. Netto kom je dan nog maar aan 355.000 euro. Als je dan nog eens de bedragen voor de aankoop van de privéwoningen daarvan aftrekt, dan steekt de gemeente er zelfs geld aan toe.”

“En dan heb ik het nog niet eens over de budgettaire gevolgen voor de toekomst. Als je spreekt van een amateuristisch gemeentelijk dossier, dan is dit er wel een schoolvoorbeeld van. De gemeente komt nog aan de helft van wat de burgemeester beloofde op de gemeenteraad. Het is zelfs nog veel erger.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer