Een parking voor kampeerauto’s komt er nu toch niet in het kasteeldomein.
Lisa Bacelle Een parking voor kampeerauto’s komt er nu toch niet in het kasteeldomein.

Provincie geeft 65.000 euro subsidie voor aanleg van parkeerterrein voor kampeerauto’s in kasteeldomein, maar gemeente-ambtenaar weigert vergunning

Het parkeerterrein voor tien kampeerauto’s in het kasteeldomein in de Berten Pilstraat in Zonnebeke komt er dan toch niet. De vergunning werd geweigerd door de stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente. Volgens hem is verblijfsrecreatie in het kasteeldomein niet toegelaten en dat betekent dus ook niet overnachten in een kampeerauto. 

Nochtans had de provincie eerder al een subsidie van 65.000 euro goedgekeurd voor de aanleg van het parkeerterrein, op voorwaarde dat de gemeente een vergunning kreeg. En dat is dus niet het geval. De locatie blijkt in strijd met de bestemming van het gebied. De gemeente wilde een parking voor auto’s in het kasteeldomein omvormen tot een parking met faciliteiten voor kampeerauto’s. De stedenbouwkundige ambtenaar van de gemeente vroeg daarop advies aan de provincie. ‘Het omvormen van een deel van het park naar een zone voor verblijfsrecreatie in functie van de aanleg van infrastructuur voor mobilhomes is inderdaad niet evident’, zo staat letterlijk in een brief van de Dienst Ruimtelijke Planning van de provincie. ‘Het kadert namelijk niet meer binnen de filosofie van de bestemming van het parkgebied.’

Wet volgen

“We zitten met die aanvraag geblokkeerd”, geeft burgemeester Dirk Sioen (#Team 8980) toe. “De parking in de Berten Pilstraat was in onze ogen een ideale locatie. We vonden het een win-win situatie voor iedereen: ons Memorial Museum Passchendaele 1917 en de horeca.  Ik zie er vaak één of twee staan. Kampeerauto’s mogen er wel parkeren, maar niet langer dan een dag. We hadden dat parkeerterrein willen uitrusten met water en elektriciteit. De raming van deze investering bedroeg 130.000 euro, waarvan de helft dus betaald zou worden door de provincie.”

De gemeente zal dus op zoek moeten naar een andere locatie. “We gaan met het schepencollege bekijken wat de mogelijkheden zijn”, gaat de burgemeester verder. “We hebben nog tot eind dit jaar om die subsidie te gebruiken en op zoek te gaan naar een andere locatie. We verwijten onze ambtenaar niks. Hij heeft raad gevraagd bij de provincie en moet nu eenmaal de wet volgen.”

 Jaarlijks doen duizenden toeristen Zonnebeke aan, vooral het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Tyne Cot Cemetery vallen enorm in de smaak. Tussen die bezoekers zitten geregeld mensen die op doortocht zijn met een kampeerauto. Als ze enkele dagen op dezelfde plaats willen overnachten, zijn ze voorlopig aangewezen op de kampeerterreinen in Ieper en Wervik.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer