Provincie steunt herdenkingsmonument niet

In de Lotegatstraat komt er volgend jaar een herdenkingsmonument. De vzw Brothers In Arms Memorial Project wil het monument realiseren voor alle broers die in de oorlog samen vochten en vaak niet samen terug huiswaarts keerden. De kostprijs voor het monument wordt geraamd op 300.000 euro. Het gaat om een ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Andy Malengier uit Zonnebeke. De bezieler is Johan Vandewalle, uitbater van café De Dreve.


Hij is alvast not amused nu de provincie liet weten geen financiële steun te verlenen. "In de brief vermeldt de provincie dat er al genoeg herdenkingsmonumenten zijn", aldus Johan Vandewalle. "Ik vind dat heel jammer. De provincie stuurt een brief, in de plaats van me eens uit te nodigen voor een gesprek over het project. We hadden niet direct een bedrag vooropgesteld. Het minimum van het minimum was voldoende. Ons budget is nog niet volledig rond. We rekenen nu op de bedrijfswereld."


Om te zorgen voor extra inkomsten zullen jaarkalenders worden verkocht. "Met unieke foto's van de Zonnebeke Church Dugout", zegt Johan. "We laten 250 exemplaren drukken. De kalenders zullen ook aan de balie van het Memorial Museum Passchendaele 1917 te koop liggen." (DBEW)

Lees meer