2 Vanaf juni mogen inwoners van Zottegem en Kluisbergen al hun plastic in de blauwe zak deponeren.
Frank Eeckhout Vanaf juni mogen inwoners van Zottegem en Kluisbergen al hun plastic in de blauwe zak deponeren.

Alle plastic verpakkingen mogen vanaf juni de blauwe pmd-zak in

Maatregel moet jaarlijks 8 kilogram minder restafval opleveren

Inwoners van Zottegem en Kluisbergen mogen vanaf juni alle plastic in hun blauwe pmd-zak deponeren. “De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het pmd", zegt Tina Verraes van afvalintercommunale Ilva.

Vanaf juni mogen de inwoners van de vier Oost-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden IBOGEM, ILvA, IVM, en MIWA alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak. Eerder waren IDM en Verko al gestart met de nieuwe blauwe zak, na een voorafgaand 3 jaar durend proefproject in samenwerking met de meer dan 20.000 inwoners in Aalter. Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen, onder wie die van Zottegem en Kluisbergen, naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het pmd mogen gooien.

Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval. Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus. De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het pmd. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn. Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet. 

Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval", waarschuwt Tina Verraes.

Oude zakken blijven geldig

De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels gelden. “In mei nog géén botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de pmd-zak, want dan krijg je gegarandeerd een rode sticker op je blauwe zak gekleefd. Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe pmd-zak. De prijs en de data op de inzamelkalender blijven dezelfde. Alle betrokken inwoners zullen de komende dagen een infofolder in de bus krijgen over de nieuwe pmd-zak en de nieuwe sorteerregels. De informatie is ook online te vinden op www.denieuweblauwezak.be. Er volgt ook nog verdere communicatie via de infobladen en de websites van de betrokken gemeenten en intercommunales", geeft Tina Verraes nog mee.

2 Vanaf juni mogen inwoners van Zottegem en Kluisbergen al hun plastic in de blauwe zak deponeren.
Frank Eeckhout Vanaf juni mogen inwoners van Zottegem en Kluisbergen al hun plastic in de blauwe zak deponeren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer