Lien De Croock tapt vanaf donderdag de pintjes in het bekende café De Luchtbal.
Ronny De Coster Lien De Croock tapt vanaf donderdag de pintjes in het bekende café De Luchtbal.

Lien en Lenny achter tapkast De Luchtbal

JO VAN DE VELDE VINDT EINDELIJK NIEUWE UITBATERS VOOR BEKENDE KROEG

Lien De Croock en Lenny Cortesia staan vanaf donderdag achter de tapkast van café De Luchtbal. "Hadden we vorig jaar geweten dat het café over te nemen was, dan hadden we de sprong al eerder gewaagd. Gelukkig krijgen we nu nog een kans, want het is altijd onze droom geweest om een eigen horecazaak te hebben", vertellen ze.

Maandag 2 januari: vol goede moed opende Maarten De Backer uit Zandbergen de deuren van café De Luchtbal in Zottegem. De prille twintiger volgde er Jo Van De Velde op die 27 jaar achter de tapkast van de populaire kroeg had gestaan. Maar amper één dag later ging het compleet fout. "Hij belde mij om dringend langs te komen. Aan zijn stem hoorde ik al dat er iets niet pluis was. Ik trof hem wenend aan in het café. Aan de klanten had hij gevraagd om te vertrekken. Hij vertelde mij dat hij het niet meer zag zitten. Ik zag meteen een doemscenario opduiken, want de zaterdag daarop was het carnaval in Zottegem. Ik praatte op hem in en beloofde om hem te komen helpen. Maar tijdens het carnavalsweekend liep het helemaal fout. Om middernacht was het café al gesloten en mijn opvolger liet weten er de brui aan te geven", vertelt Jo.


Daardoor moest Jo noodgedwongen op zoek gaan naar een nieuwe overnemer. In de tussentijd nam hij zijn vertrouwde plaats weer in achter de tapkranen, zodat zijn klanten niet in de kou bleven staan.

Pannekoeken en snacks

Tot plots Lien De Croock (27) en haar vriend Lenny Cortesia (31) opdoken. Al gauw was de deal beklonken en kwam Lien proefdraaien in café De Luchtbal. "Tot vorig schooljaar stond ik nog voor de klas in een school in Vilvoorde. Het is echter altijd een droom geweest om klanten te bedienen in mijn eigen café. Daarom ging ik een achttal maanden geleden aan de slag in de bruine kroeg 't Geduld, aan het Veerleplein in Gent. Mijn vriend Lenny ruilt dan weer zijn job als kok in café-brasserie Soda in Zevergem in voor De Luchtbal. Hij zorgt er vanaf donderdag voor de pannenkoeken en wat kleine snacks. Het is de bedoeling dat, eens we onze draai gevonden hebben, we uitbreiden naar grote snacks en misschien wel een uitgebreide menukaart", blikt Lien al even vooruit.


Donderdag stappen Lien en Lenny voor het eerst als nieuwe uitbaters café De Luchtbal binnen. De officiële opening volgt zaterdag. "Dan neemt mijn papa nog eens plaats achter de draaitafel. Hij is tientallen jaren dj's geweest op heel wat fuiven en andere feesten. Enkele jaren geleden gaf hij er de brui aan. Maar we merken dat het kriebelt om zaterdag nog eens wat plaatjes te draaien", besluit Lien met een knipoog.


Cafe De Luchtbal zal alle dagen open zijn vanaf 9.30 uur. Op woensdag blijft het café gesloten.

Lees meer