2 Al dit water zal uit Het Vinne gepompt worden.
Bollen Al dit water zal uit Het Vinne gepompt worden.

“Laat die massa water van Het Vinne toch naar de boeren en fruittelers gaan!”

N-VA raadslid Lode Everaerts doet mooi voorstel op gemeenteraad

Na het broedseizoen van de vogels wordt het meer van het provinciedomein Het Vinne, het grootste binnenmeer van Vlaanderen, volledig leeggepompt. Dat is nodig want er zit te veel slib op de bodem, waardoor er te weinig zuurstof in het water overblijft. “Ik stel voor dat, gezien de actuele waterschaarste, landbouwers en fruittelers daar water zouden mogen gaan trekken in plaats van dit nutteloos te laten weglopen”, zegt N-VA gemeenteraadslid Lode Everaerts.

In totaal zal er meer dan 800.000 kubieke meter water, ofwel 1.100 Olympische zwembaden, moeten weggepompt worden. Deze grote klus zal dus enkele maanden in beslag nemen. “Ik heb alvast een interessant idee gelanceerd om het water dat anders gewoon wegvloeit via de Vinnebeek, nuttig te besteden en dit ter beschikking te stellen van landbouwers en fruittelers”, zegt gemeenteraadslid Everaerts. “Vandaag heeft iedereen de mond vol van droogte en waterschaarste. Er is zelfs een afschakelplan voor water in de maak. In plaats van de kraan bij de gezinnen dicht te draaien kan je ook met een goede voorstellen water recupereren, zoals hier in Het Vinne, en zo meteen steun bieden aan de landbouwers en de fruittelers.”

2 Michel Herremans, Danny Vanpassel en Lode Everaerts aan Het Vinne.
Bollen Michel Herremans, Danny Vanpassel en Lode Everaerts aan Het Vinne.

De CD&V meerderheid had alvast oor naar het voorstel van Lode. “We zijn aan het bekijken hoe we de Vlaamse Milieumaatschappij kunnen motiveren om tijdelijk of definitief van dit weglopend blauw goud voor landbouw en fruitteelt gebruik te kunnen maken”, aldus gemeenteraadsvoorzitter Jos Ceyssens. “Tijdelijk kan dit door enkele dammen te plaatsen op de Vinnebeek, boven en onderaan, waar onze boeren tenminste een à twee jaar water kunnen trekken. Dit is snel en zonder veel moeite te realiseren. Definitief kan je een wachtbekken creëren beneden aan de Vinnebeekstraat en de Budingenweg in de grote wei van Everaets, nu verhuurd aan een boer uit Velm.”

“Het is niet mogelijk om waterophaling in Het Vinne zelf te regelen”, reageert Koen Tuerlinckx, deskundige Natuur en Milieueducatie van de provincie Vlaams-Brabant. “Het aan en af rijden van nog meer zware voertuigen zal bovendien nog meer impact hebben op het gebied. En tot slot is het kort dag om al deze ideeën te realiseren. We willen vermijden dat er vertragingen zijn omdat we de werken rond willen hebben als het broedseizoen terug begint. Het is volgens mij wel mogelijk om waterophaling te regelen in de waterlopen langs waar het Vinnewater wordt afgevoerd. Het debiet van deze waterlopen zal immers stijgen door de werken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer