2 Annick, Veerle en Bart van Groen Zoutleeuw tonen het pand dat plaats maakt voor een nieuwbouw.
bollen Annick, Veerle en Bart van Groen Zoutleeuw tonen het pand dat plaats maakt voor een nieuwbouw.

“Mag alleenstaande ruïne in Zoutleeuw nieuwbouw worden?” Groen Zoutleeuw verzet zich tegen de plannen

Groen Zoutleeuw stelt zich vragen rond een vergunning, die onlangs in Zoutleeuw werd afgeleverd. “Het gaat om een alleenstaand huis in ruïnestaat, aan de rand van een uitvalsweg, zonevreemd, vlak naast de Gete en dus in overstromingsgebied. Dit mag afgebroken worden om op die plaats een nieuwbouw op te trekken. Wij van Groen vinden dat een vreemd idee nu iedereen het erover eens is dat we van de lintbebouwing af willen.”

“Aan de Budingenweg lag al geruime tijd een open kans voor de gemeente om een alleenstaand (afgebrand) huis en een aanpalend een stuk grond te kopen. Net daar is het een ideale locatie om het naar een open natuurlijke ruimte om te zetten, naast het vrijliggende fietspad, een open ruimte voor bijvoorbeeld een geboortebos, een ontspanningsplaats of een aanlegsteiger om te kanoën. In de gemeente werd getwijfeld, maar finaal is er niets ondernomen om die gronden aan te kopen”, aldus Annick Declercq, kandidaat voor het Vlaams parlement in Vlaams-Brabant.

2 Het huis werd in oktober 2016 volledig verwoest door de brand.
Foto Bollen Het huis werd in oktober 2016 volledig verwoest door de brand.

Betonvermenigvuldiging

Het immobiliënkantoor besloot om zelf een vergunning aan te vragen om over te gaan tot afbraak en nieuwbouw. De gemeente weigerde in eerste instantie die bouwvergunning. Het immobiliënkantoor, eigenaar van de grond, diende protest in bij de provinciale overheid. Die besloot de vergunning toch af te leveren. “Wat schort er aan onze wetgeving dat zoiets mogelijk is?” vraagt Veerle Van Mele van Groen Zoutleeuw zich af. “De aangekondigde betonstop draait eerder uit op een betonvermenigvuldiging.”

“Het standpunt van Groen is erg tendentieus en niet correct”, meent schepen van Ruimtelijke Ordening, Roger Mertens (CD&V). “De stad Zoutleeuw heeft een vergunning geweigerd op 1 februari vorig jaar, waarop de aanvrager het recht heeft om in beroep te gaan bij de bestendige deputatie. Dat is gebeurd en op 31 mei heeft de deputatie het beroep ingewilligd en een vergunning afgeleverd. Op dat moment maakte Groen deel uit van de bestendige deputatie. Als Groen zich vragen stelt over dit dossier, zullen ze hiervoor terecht moeten bij hun eigen partijgenoten.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johnny beertens

    Groen is tegen alles en nog wat!!!! Al is het maar om dwars te liggen!!!!

  • Johan Carlens

    Groen met hun gezever altijd. Er stond een huis en er komt opnieuw een. Toch niks mis mee.

Lees meer