Fruittelers beschermen bloesems met water en vuur tegen nachtvorst: “Bloesems staan in volle bloei en zijn nu kwetsbaarst: één graad geeft doorslag”

De Hagelandse fruittelers beschermen hun bloesems met vuur en water tegen de vorst van de voorbije dagen. “Eén graad verschil geeft de doorslag of de stamper van de bloem overleeft. De nacht van zaterdag op zondag was het kantje boordje, maar zo erg als in 2017 wordt het niet.”

3 Fruitboer Gunther Stockx plaatste 360 vuurpotten.
Bollen Fruitboer Gunther Stockx plaatste 360 vuurpotten.

“De bloesems staan in volle bloei, en zijn nu op hun kwetsbaarst”, zegt Gunther Stockx in Attenrode-Wever. Hij heeft 30 hectare perenbomen. “Op twee hectare kweken we Doyennéperen. Die zijn erg gevoelig. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we er 360 vuurpotten gezet, grote kaarsen gevuld met parafine. Ze zorgen voor een temperatuurverschil van één tot twee graden, wat cruciaal kan zijn. Deze techniek is niet haalbaar over de hele oppervlakte van ons domein. De vuurpotten hebben we preventief in huis gehaald na de vrieskou van 2017. Die viel later op het seizoen en beschadigde de kleine vruchten. Nu is het risico groter, want je hebt nog niet eens een vrucht. Gelukkig valt de kou erg mee. We hebben geen schade opgelopen.”

Hier zie je een sfeerbeeld van de vuurpotten in de boomgaarden van Stockx:

Warmtekanon

Gwenn Hupko in Ransberg (Kortenaken) gebruikte tot voor enkele jaren een ‘frostbuster’ achter de tractor, een mobiel warmtekanon. “Daar zijn we vanaf gestapt, omdat je de hele nacht zelf moest rondrijden. Nu hebben we twee installaties gezet die werken op gasflessen. Ze blazen warme lucht in het rond, onder de stammen van de bomen, elk tot een hectare in de omtrek. We zetten ze telkens neer op de plaatsen waar ze het meeste nodig zijn. Dat is vooral aan de noordkant van het domein. De zuidkant ligt wat hoger en daar is het gewoonlijk één graad warmer.”

3 Gwenn Hupko plaatste twee warmtekanonnen tussen zijn bomen.
Tom Van de Weyer Gwenn Hupko plaatste twee warmtekanonnen tussen zijn bomen.

Hupko heeft 18 hectare peren en acht hectare appelen. “Van vrijdag op zaterdag maten we -2,5 graden Celsius. Dit kunnen de bloesems nog net aan. Als het -4 graden wordt, mag dit geen uren duren. Eenmaal de stamper in het bloempje zwart wordt is het afgelopen. Dan krijg je geen vrucht meer. Naast het warmtekanon besproeien we de grond. Een vochtige bodem vriest minder snel aan. In 2017 waren al onze appelen bevroren. Dit keer is de schade miniem gebleven.”

Beregening

Een derde methode en de meest intensieve is beregening. Sproeiers spuiten 300.000 liter water per hectare per uur, zo lang het vriest. Bij het bevriezen van water wordt energie opgewekt. De stollingswarmte van het ijs beschermt de bloem. Verschillende fruittelers in de vallei van de Velp passen dit toe. “Hier is het kouder dan elders omdat we lager liggen”, klinkt het. “Twee nachten hebben we beregend, nadat we twee nachten wakker hebben gelegen en de temperaturen in het oog hielden via de buienradar en het meetstation van de bodemkundige dienst. Dit zijn stresserende dagen, waarin we elkaar adviseren. Deze situatie komt maar eens per drie jaar voor. 2017 was extreem. Toen vroor het -5 graden en was een groot deel van de appelen verloren.”

3 Sproeiers laten het regenen tijdens de vrieskou, waardoor de bloemen beschermd wordt door de energie die vrijkomt bij de vorming van ijs.
Tom Van de Weyer Sproeiers laten het regenen tijdens de vrieskou, waardoor de bloemen beschermd wordt door de energie die vrijkomt bij de vorming van ijs.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer