Julie Hendrickx stelt biografie van zuster Jeanne Devos voor

In het Lemmensinstituut in Leuven is zopas een complete en geautoriseerde biografie van zuster Jeanne Devos voorgesteld. Auteur Julie Hendrickx beschrijft in haar boek de strijd van ‘sister Justice’ voor dienstmeisjes in India. “Wat in 1985 begon als een geïmproviseerde vergadering is nu een vakbond met miljoenen leden”, klinkt het.

In het Lemmensinstituut werd een biografie over de bekende zuster Jeanne Devos voorgesteld. Rechts zit auteur Julie Hendrickx.
Vertommen In het Lemmensinstituut werd een biografie over de bekende zuster Jeanne Devos voorgesteld. Rechts zit auteur Julie Hendrickx.

Zuster Jeanne Devos is een opmerkelijke vrouw. Afkomstig uit Kortenaken, thuis in Heverlee maar vooral wereldberoemd in India. Auteur Julie Hendrickx besloot om in het levensverhaal van ‘sister Justice’ te duiken en schreef er een boek over. ‘Alsof de Weg ons zocht’ werd zopas voorgesteld in het Lemmensinstituut in Leuven en is een complete en geautoriseerde biografie van zuster Jeanne Devos geworden.

Maffia

In het boek lees je alles over de strijd die Jeanne Devos voerde voor de dienstmeisjes in India. Geen eenvoudige opdracht want Jeanne ruilde als novice het klooster van de Zusters van De Jacht in Heverlee in voor een leven in India waar ze zich ontfermde over het lot van dove en hardhorige kinderen. “Toen in de buurt van het Indiase klooster een 13-jarig dienstmeisje verkracht wordt door haar werkgever ontdekte Jeanne een heel ander India. De verborgen leefwereld van huispersoneel bleek voor miljoenen vrouwen een complexe kluwen van onderdrukking en diepgewortelde religieuze en culturele tradities”, vertelt auteur Julie Hendrickx. “Jeanne Devos ging de strijd aan, gesteund door de Kerk maar tegengewerkt door werkgevers, maffia en politie. Gaandeweg ruilde ze haar kap en habijt voor een sari en slaagde ze erin een stroom van verzet op gang te brengen. Wat in 1985 begon als een geïmproviseerde vergadering is vandaag een vakbond met miljoenen leden, tot ver buiten de grenzen van India. Ondertussen is huisarbeid wereldwijd erkend als arbeid. De kroon op haar onwrikbare verzet.”

‘Alsof de Weg ons zocht’ is uitgeven bij Lannoo en telt 268 pagina’s. Meer info: www.lannoo.be

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer