10 Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof.
Bollen Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof.

Magneetvisser komt fier thuis met ‘drinkbus’. Dan blijkt dat het een bom is uit de oorlog

Fier toonde Bremt Vanerem (18) uit Ezemaal donderdagavond z’n ouders een opgeviste drinkbus. Maar toen die bleek wegtrokken, had ook Bremt door dat er iets niet pluis was. Zijn trofee die hij zopas uit de Kleine Gete had opgevist, bleek in feite een obus te zijn, een springtuig uit vermoedelijk de Eerste Wereldoorlog. Z’n ouders trommelden meteen DOVO op.  Het treinverkeer in de buurt moest zelfs worden stilgelegd. 

10 Volgens DOVO ging het om een Franse obus
Bollen Volgens DOVO ging het om een Franse obus

Met zijn magneet  trok Bremt er donderdag nog op uit. Klaar voor het avontuur en hopend op de ontdekking van een schat, liefst zelfs een waardevolle. “Ach, die magneet had ik al een tijdje geleden via internet aangeschaft en had al wat filmpjes gezien. Ik kocht er eentje dat 20 kg kan ‘trekken’, niet te duur”, zegt Bremt. “Het principe is dat je de magneet aan een lang touw maakt, vervolgens zo ver mogelijk in het water smijt en het dan over de bodem laat slepen naar je toe trekt. Als er iets metaal zit, blijft het eraan ‘kleven’ en kan je het er uittrekken. Het kan wel een tijdje duren eer je effectief iets kan vinden. Met de magneet en rugzak trok ik erop uit naar de Kleine Gete wat verderop.”

Het ‘ding’ was toch zeker een 20 tal centimeter hoog en vrij zwaar. Ik kroop de waterkant in om het te kunnen afspoelen en schudde er goed mee in het water. Het leek me een oude drinkbeker uit te zien.

Bremt

Snel ‘prijs’

Voor Bremt lachte het geluk meteen toe. “Vrij snel, al na een half uurtje, bleef mijn magneet ‘plakken’ en zag ik effectief iets in het water liggen. Wat het juist was wist ik niet, want het had in de modder van de beek gestoken.”

Bremt wilde natuurlijk meteen zijn vondst kunnen bewonderen. “Het ‘ding’ was toch zeker een 20-tal centimeter hoog en vrij zwaar. Ik kroop de waterkant in om het te kunnen afspoelen en schudde er goed mee in het water. Het leek er me een oude drinkbeker uit te zien. Vervolgens stak ik die in mijn rugzak en fietste naar huis. Fier toonde ik mijn oude ‘drinkbus’ aan mijn ouders..... Al snel veranderde de toon in huis.”

De ouders van Bremt hadden snel door dat het misschien wel eens gevaarlijk kon zijn. “Voor een ‘drinkbus’ leek het ons veel te zwaar. Ook die twee ‘ringen’ onderaan deden ons toch twijfelen. Zo snel mogelijk wilden we dit uit ons huis. Bremt legde het aan de overzijde van de straat, daar staan geen huizen maar is een groot veld. We probeerden om DOVO te contacteren via hun website, maar dat lukte niet. Vervolgens belden we maar de 101. Even later stond hier politie en brandweer. Onze straat en de Grote Steenweg werden afgesloten. Ook het treinverkeer van de spoorlijn hier vlak langs werd stilgelegd”, vertellen de ouders intussen opgelucht.

Maag ineenkrimpen

“Van half tien ‘s avond stonden hier politie en brandweer. DOVO kwam het in de late avond nog ophalen”, zegt de mama. “Pas toen DOVO hier was bleek hoe ernstig de situatie was. Het bleek om een Franse obus uit de Eerste Wereldoorlog te zijn, nog geladen. Gelukkig bleek het niet afgevuurd. Blijkbaar zijn er nog genoeg van die dingen die ooit wel afgevuurd werden maar niet ‘ontploften’. Die zijn héél gevaarlijk en kunnen ieder ogenblik of bij de minste manipulatie ontploffen.  Was het zo eentje geweest, had DOVO ze niet meegenomen maar de hele buurt laten ontruimen om ze gecontroleerd te laten ontploffen. Toen ik dat hoorde, kromp mijn maag ineen. We zijn hier pas komen wonen. Stel je voor : ‘Die nieuwe zijn hier pas en door hen worden we al geëvacueerd’. Neen, Bremt heeft veel geluk gehad en dat beseft hij maar al te goed. Het had heel anders kunnen aflopen.”

Nog overal oorlogsmunitie

Bremt is intussen wel wat bekomen van zijn avontuur. Al wil hij zijn magneet niet meteen opbergen. “Zelfs vandaag trok ik er terug op uit. De oude muntstukken of verborgen schat heb ik helaas nog niet gevonden. Al zal ik, als ik nu nog iets zou vinden dat ik niet meteen herken, het laten liggen. Ook die raad wil ik toch wel meegeven aan andere magneetvissers. Er kan blijkbaar overal in dit land nog oorlogsmunitie liggen.”

10 Bremt Vanermen toont de magneet die hij aankocht via internet.
Bollen Bremt Vanermen toont de magneet die hij aankocht via internet.
10 Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof
Bollen Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof
10 Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof
Bollen Magneetvisser Bremt Vanermen op de plaats waar hij de obus aantrof
10
Bollen
10 Langs de Kleine Gete beproefde Bremt zijn geluk
Bollen Langs de Kleine Gete beproefde Bremt zijn geluk
10
Bollen
10
Bollen
10 Hulpdiensten sloten de buurt af
Bollen Hulpdiensten sloten de buurt af

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel van dam

    wel gevaarlijk, als je het verschil tussen een drinkbus en een obus niet weet!

  • Anne Onsia

    Wij zijn ooit eens op stap gegaan met een magneet van 50kg trekkracht. Niet meer los gekregen en touw moeten achterlaten...

Lees meer