4 Naomi Camps liet zich niet intimideren door de leden van NSV.
Vertommen Naomi Camps liet zich niet intimideren door de leden van NSV.

Naomi (25) ging helemaal alleen tussen NSV-betoging lopen met witte bloem “om te protesteren tegen hun rechts protest”

Wie is dat meisje met de witte bloem? Dat vroegen veel mensen zich af toen ze vorige week donderdag de karavaan van betogers zagen passeren in Leuven. Opmerkelijk gegeven: de 25-jarige Naomi Camps voegde zich niet bij de linkse tegenbetogers maar liep mee met de rechtse NSV-betogers. “Ik wou mijn stil protest uitdrukken tegen hun rechts protest”, vertelt Naomi Camps.

Ze was de vreemde eend in de bijt, maar ze bleef niet onopgemerkt. We hebben het over Naomi Camps, 25 jaar jong en de buik helemaal vol van de alsmaar toenemende polarisering in onze maatschappij. Vorige week donderdag had ze er helemaal genoeg van en besloot ze een opmerkelijke actie te nemen tijdens de ‘Remigratiemars’ van NSV (Nationalistisch Studentenvereniging) in Leuven. Ze voegde zich niet bij de linkse tegenbetogers zoals haar natuur haar ingaf, maar deed net het tegenovergestelde. Met een witte bloem in haar hand stapte ze mee met de leden van NSV.

4 Naomi Camps was niet echt welkom bij de NSV-mars maar stapte dapper mee tot de politie ingreep om haar veiligheid te garanderen.
Vertommen Naomi Camps was niet echt welkom bij de NSV-mars maar stapte dapper mee tot de politie ingreep om haar veiligheid te garanderen.

Ik stapte mee in de mars van NSV om die mensen een boodschap van liefde te geven

Naomi Camps (25)

Steeds meer haat

“Niet om de betogers te steunen, maar om ze bewust te maken van hun standpunten die geen bijdrage leveren tot samen-leven”, vertelt Naomi die zelf Congolese roots heeft en na een passage in Leuven nu in Kortenaken woont bij haar ouders. “Als ik al die protestacties zie dan breekt mijn hart. Steeds vaker zie en hoor je haat tegen mensen. Ik stapte mee in de mars van NSV om die mensen een boodschap van liefde te geven. Mijn liefde is veel sterker dat de verdeeldheid die zij verspreiden met hun standpunten. Het was mijn manier om een statement te maken tegen de haat. Het enige wat je kan doen, is liefde verspreiden tussen haatzaaiers. Daarom liep ik tussen de leden van NSV. Noem me dromerig maar haat is niet de oplossing. Die haat komt voort uit angst maar we moeten de angst omarmen en naar echte oplossingen zoeken. Je hoort alsmaar vaker: ons land, onze cultuur, ons dit, ons dat…Dat is de oude wereld. We moeten gaan naar echt samen-leven. Dat is de toekomst.”

4 Met een witte bloem protesteerde Naomi tegen het rechtse protest. De politie greep in om de veiligheid van de 25-jarige vrouw te garanderen.
Vertommen Met een witte bloem protesteerde Naomi tegen het rechtse protest. De politie greep in om de veiligheid van de 25-jarige vrouw te garanderen.

Politie greep in

Of de boodschap van Naomi is aangekomen bij de NSV-leden valt te betwijfelen. Echt welkom was ze niet. “Ik kreeg wel enkele verwijten naar mijn hoofd geslingerd”, vertelt Naomi. “Ga terug naar je land…dat soort dingen. Nogmaals, mijn liefde voor de mensen is sterker. De politie was er wel niet gerust op. Tot twee keer toe hebben ze me uit de mars gehaald omdat ze vreesden voor mijn veiligheid. Gelukkig bleef het bij verbaal geweld. Het was de eerste keer dat ik op deze manier mijn protest heb geuit, maar dit ga ik zeker nog vaker doen.”

4
Vertommen

Naomi Camps heeft tot slot ook nog een boodschap voor de politici. “Hun rol is enorm belangrijk”, klinkt het. “Ze moeten de mensen de juiste informatie geven en niet langer bijdragen aan de toenemende polarisering. Er zijn helaas sommige politici en partijen die dat doen uit eigenbelang. Dat moet stoppen. Men mag niet blijven spelen op de angst die leeft bij de mensen. Nogmaals, we staan samen in deze samenleving en we gaan er samen iets van moeten maken.”

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elke Celis

    Mooie boodschap, in een idylle. Hoe fantastisch het ook klinkt, Naomi, sta eens stil bij "onze maatschappij" en "ons land", waar lang geleden reeds keihard voor gevochten is om dat te behouden en te omringen met welvaart. DAT moet gedeeld en gevrijwaard worden, niet elke verworven vrijheid moet worden afgestaan omdat mensen hier willen komen leven. En al zéker niet aan degenen die er niks voor willen doen en alleen maar hun hand ophouden.

  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Het omgekeerde zou minder evident zijn. Vraag het maar aan Dries.

Lees meer