Josette Vanlaer en André Alles (beiden Open VLD) aan de pastorie en zaal Den Berg.
Bollen Josette Vanlaer en André Alles (beiden Open VLD) aan de pastorie en zaal Den Berg.

Oppositie niet te spreken over mogelijke verkoop van de pastorie van Ransberg

Het huidige bestuur van de gemeente Kortenaken wil de pastorie van Ransberg verkopen. Totaal onaanvaardbaar, vindt oppositiepartij Open Vld. “Het zou een kaakslag zijn voor de mensen van Ransberg én het zal ook heel wat problemen veroorzaken voor de eventuele koper en de naastgelegen zaal Den Berg.”

“Zaal Den Berg heb ikzelf mee opgebouwd, samen met de gemeentearbeiders en vele vrijwilligers van plaatselijke verenigingen”, zegt André Alles. “Ik ken de situatie daar dus zeer goed. Ik weet zeker dat de eventuele koper van deze pastorie te maken zal krijgen met héél wat problemen bij de renovatie. Denk maar gewoon aan het toilet, de elektriciteit of de septische put van de woning, die staan immers niet in de pastorie, maar in de zaal zelf. De toegang tot de kelder loopt eveneens via de zaal. Afwatering is niet gescheiden en loopt langs achter in een verzinkput en zo naar de velden.”

Zaal zal moeten inboeten

“Men zou van plan zijn om de koelcel voor eten in de voorraadruimte te plaatsen en de bestekvoorraad onder te brengen in een kast in de zaal. Hierdoor verliest de zaal heel wat van zijn charme en gezelligheid. Het is zeker niet leuk om tijdens een feest gestoord te worden om bijvoorbeeld borden in de kasten te komen zetten”, aldus André.

Noodwoning

“Volgens de Open Vld-fractie en wij als oppositieleden van Ransberg, zou het veel beter zijn moest de huidige pastorie gewoon opgeknapt worden tot een noodwoning voor onze gemeente. Nu gaat de eventuele koper met héél veel addertjes onder het gras rekening moeten houden en zal de renovatie van dit pand een serieuze meerkost zijn”, zucht André. “En dan zal de toegang tot de woning langs achter zeker nog een serieus obstakel vormen.”

Lees meer