Exclusief voor abonnees

Bart Tommelein (Open Vld): “Klimaatjongeren hebben gelijk, het is onaanvaardbaar dat politici hun verantwoordelijkheid niet nemen”

West-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement heeft handen vol als Oostends burgemeester, maar laat nationale politiek nog niet los

Hij mag dan wel de handen vol hebben als burgemeester van Oostende, Bart Tommelein laat de nationale politiek vooralsnog niet los. Ambities om minister te worden heeft hij niet meer, maar hij wil zeker nog een rol spelen in de nationale politiek als parlementslid of misschien wel als voorzitter van Open Vld. Zijn voormalige bevoegdheid als minister van Energie blijft wel nog even nazinderen. “Het is belachelijk dat de beslissing om de kerncentrales te sluiten niet wordt uitgevoerd”, aldus de Oostendse burgervader.

7 Bart Tommelein smijt zich in de verkiezingsstrijd.
Bart Tommelein smijt zich in de verkiezingsstrijd.

U zit momenteel een paar maanden in het zadel als burgemeester, hoe ervaart u dat?

“Het is een nieuw gevoel, maar het is fijn om zo dicht bij de mensen te staan. In dit ambt kan je zelf veel verwezenlijken en in handen nemen, toch wel een groot verschil met het ministerschap. Ik ben wel even in de problemen geraakt met mijn agenda (lacht). Mijn mails behandelen, telefoons doen, dossiers instuderen,... ik deed dat allemaal in de auto. Nu is dat weggevallen omdat ik met de fiets naar het stadhuis ga.”

Ik ben wel even in de problemen geraakt met mijn agenda. Mijn mails behandelen, telefoons doen, dossiers instuderen: ik deed dat allemaal in de auto. Nu is dat weggevallen omdat ik met de fiets naar het stadhuis ga

Uw populariteit als politicus is de laatste tijd erg gestegen. Nog geen spijt gehad van uw overstap?

“Het was niet gemakkelijk om die switch naar het lokale bestuur te maken. Ik deed mijn werk als minister graag, maar spijt heb ik niet. Het is nu wel leuk om goede rapporten te krijgen, terwijl je zelf beslist hebt om ermee te stoppen. Ik blijf weliswaar de keuze maken voor Oostende, ik zal niet van gedacht veranderen. Ik word niet opnieuw minister.”

7 Bart Tommelein van Open VLD na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, die hem de sjerp opleverden.
Benny Proot Bart Tommelein van Open VLD na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, die hem de sjerp opleverden.

Vallen beide jobs te combineren? Veel burgemeester scoren niet goed in het parlement op vlak van aanwezigheid...

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gilbert Devroedt

    Zou het zondag michien verkiezing zijn ,hij keert zijn kar,trouwens het zou moeten verboden zijn langs de eene kant burgermeester en langs de ander kant een postje in de regering,je kan geen twee heren dienen,of het een of het ander.

  • danny buyse

    Hoe duurder het gas, elektriciteit, diesel en benzine hoe zuiniger we er mee omgaan. Als je deze producten goedkoop maakt gaat iedereen er kwistig mee omgaan. Ik stel voor hoe minder het verbruik hoe lager de btw!

Lees meer