Jan Dekeerle.
Foto Mariën Jan Dekeerle.

Gratis renovatiecoach om CO2-uitstoot te verminderen

De gemeentes Knokke-Heist, Jabbeke en Zuienkerke slaan de handen in elkaar en hebben een gemeentelijke renovatiecoach. Inwoners kunnen gratis gebruikmaken van zijn expertise en zo hun woning optimaal renoveren. "We mikken in de eerste plaats op 60-plussers in oudere woningen", zegt coach Jan Dekeerle.

Kan ik mijn woning energiezuiniger maken? Vervang ik nu het best de ramen of plaats ik eerst een nieuwe verwarmingsketel? En wat zal dat allemaal kosten? Het zijn maar enkele van de vele vragen waar renovatiecoach Jan Dekeerle een antwoord op kan bieden. "Heel wat Vlamingen zitten met onbeantwoorde vragen over het renoveren van hun woning en gaan uiteindelijk niet over tot renovatie omdat ze te weinig technische kennis of tijd hebben", zegt Dekeerle. "Met dit project zetten we die mensen op het juiste spoor." De coach, in het dagelijkse leven een energieconsultant, zal actief zijn in vijf gemeentes. Knokke-Heist, Ingelmunster, Jabbeke, Oostrozebeke en Zuienkerke willen samen renovatie fors stimuleren. "Onze coach maakt onder meer een gedetailleerd renovatieadvies op met een duidelijk stappenplan, vraagt offertes aan en helpt bij het maken van de juiste keuzes. Iedereen die zijn of haar woning wil renoveren, maakt aanspraak op gratis advies", klinkt het bij de gemeentes.


Een van de redenen om zo'n coach aan te werven, is het Burgemeestersconvenant uit 2015.


Daarin verbonden 35 steden en gemeentes zich ertoe om tegen 2020 twintig procent minder CO2 uit te stoten dan in het referentiejaar 2011. Om deze doelstelling te behalen slaan de gemeenten Knokke-Heist, Ingelmunster, Jabbeke, Oostrozebeke en Zuienkerke de handen nu in elkaar. In de eerste plaats wordt gemikt op 60-plussers die in oudere woningen leven. "Maar dat neemt niet weg dat we ook jonge gezinnen willen begeleiden van a tot z", besluit Jan Dekeerle.


(MMB)

Lees meer