"Coco wordt nieuwe Clijsters"

FAMILIE IN ZULTE VOLGT RIJZEND AMERIKAANS TENNISTALENT OP DE VOET

Telkens de Amerikaanse Coco Vandeweghe een tennismatch speelt, zit haar Zultse familie aan het beeldscherm gekluisterd. De 25-jarige tennisster was de revelatie van deze Australian Open. "Ik zeg haar al zes jaar dat ze het kan maken", zegt notaris Xavier Van den Weghe (60) over zijn verre nicht.

Haar familienaam verraadt het al een beetje. Colleen 'Coco' Vandeweghe heeft roots in ons land, meer bepaald in Zulte. In de jaren 1920 emigreerde Ernest Van den Weghe naar Amerika, waar hij zijn pelzenhandel verderzette en zijn naam verbasterd werd tot Vandeweghe. Zoon Ernest jr. (1928-2014), beter bekend als 'Ernie' maakte in de jaren vijftig furore in het Amerikaanse basketbal. "Hij was een neef van mijn vader", vertelt Xavier Van den Weghe (60).

'Vandeway'

De notaris uit Zulte kent de familiestamboom als geen ander. "Ernie kwam nog regelmatig naar België en speelde golf met koning Boudewijn, die naar het schijnt een boontje had voor zijn vrouw Colleen, de Miss America van 1952." Coco Vandeweghe is Ernies kleindochter en kreeg na de echtscheiding van haar ouders haar moeders achternaam. Moeder Tauna was zelf een getalenteerde zwemster. "Ik ontmoette Tauna in 1976, na de Olympische Spelen van Montreal. Zo heb ik onze Amerikaanse familie beter leren kennen. Daar spreken ze onze naam trouwens uit als 'Vandeway', of zelfs kortweg Van", vertelt Xavier die Coco al sinds 2010 volgt. "Ik moet toegeven dat ik sindsdien weinig matchen van haar heb gemist. In 2012 heeft ze hier zelfs twee weken gelogeerd tussen Roland Garros en Wimbledon. Ook naar het tornooi in Brussel kwam ze graag, helaas is die organisatie ermee gestopt."

Gisterochtend onze tijd speelde Coco de halve finale van de Australian Open tegen Venus Williams. "Door het tijdsverschil heb ik twee lastige weken achter de rug", lacht Xavier. "Ze was minder scherp dan tijdens de vorige matchen, vond ik, en ze is er een paar keer net niet in geslaagd om door de opslag van Williams te breken. Toen ze boos werd en met haar racket begon te gooien zag je dat dit haar gekraakt heeft." Toch is Xavier niet verrast dat zijn verre nicht het zo ver schopt. "Ik zeg haar al zes jaar dat ze het kan maken. Ze volgt nu een nieuw dieet -'geen koolhydraten na 15 uur'- en dat werpt blijkbaar ook vruchten af."

Sportieve familie

Haar sterke prestatie in Australië levert Coco alvast de twintigste plaats op in de virtuele wereldranglijst, de echte ranking moet nog bekendgemaakt worden. Sport loopt als een rode draad door de stamboom van de Van Den Weghes. Coco's moeder nam deel aan de Olympische Spelen van 1976 als zwemster en werd als volleybalster ei zo na geselecteerd voor de Spelen van 1984. Coco's oom Kiki -ze hebben iets met korte, klinkende namen- was net als haar grootvader een basketbalspeler en heeft nu een hoge functie in de NBA. "Ook wij hebben iets met sport", vertelt Xavier. Dochters Aline (34) en Geraldine (30) behoorden als tieners tot de wereldtop in acrobatische gymnastiek. "Ik heb gezwommen en ben licentiaat Lichamelijke Opvoeding. Nu speel ik vooral squash en ik heb al eens een match gespeeld én gewonnen tegen Coco. Het was wel haar allereerste spelletje squash ooit", geeft hij toe. Wanneer Coco nog eens in Zulte op bezoek komt, ligt nog niet vast. "Maar we houden nauw contact met de Amerikaanse familie, vooral via Facebook. Ze zoeken graag eens hun roots op. Een bezoekje aan de Pelvanfabriek (pelterijen Van den Weghe, n.v.d.r.) waar het allemaal begonnen is, staat dan zeker op het programma."

3 Coco Vandeweghe verloor haar halve finale op de Australian Open tegen Venus Williams.
AFP Coco Vandeweghe verloor haar halve finale op de Australian Open tegen Venus Williams.
3 De Zultse kunstschilder Georges Dheedene bij een portret van enkele van de Van den Weghes die in de VS terecht kwamen.
Repro GRG De Zultse kunstschilder Georges Dheedene bij een portret van enkele van de Van den Weghes die in de VS terecht kwamen.
3 Xavier Van den Weghe geflankeerd door dochters Aline (l) en Geraldine (r).
Gaëtan Regniers Xavier Van den Weghe geflankeerd door dochters Aline (l) en Geraldine (r).

Lees meer