2 In de standaard opstelling is het café tweeënzeventig vierkante meter groot.
GRG In de standaard opstelling is het café tweeënzeventig vierkante meter groot.

Origineel feestje? Bestel eens een bruine kroeg

ZULTENAAR KURT T' KINDT WERKTE VIJF MAANDEN AAN MOBIEL CAFÉ

De traditionele bruine kroeg verdwijnt in snel tempo, maar Zultenaar Kurt t' Kindt (40) heeft daar een antwoord op gevonden. "Mijn mobiele bruine kroeg kan je overal opstellen, binnen of buiten. Enkele uurtjes werk en je hebt een kroeg waar 75 man binnen kan."

Sanseveria? Check. Oubollige radio met lampen? Check. Spaarkas? Check. Medailles en wielertruitje achter de toog? Check. De bruine kroeg van Kurt t' Kindt oogt helemaal authentiek, al is niets wat het lijkt. Eigenlijk staan we gewoon in een tent in Kurts achtertuin. "Het concept is een mobiele bruine kroeg, een stand die je overal kan opbouwen", legt hij uit. Het ziet er dan wel zoals een café dat al decennia op de teller heeft staan, maar de wanden bestaan uit niet meer dan decoratiedoek waar het interieur van een café op geprint werd.


"De verlichting is aangestuurd met een app en kan sfeervol gedimd worden. Wat je hier ziet is eigenlijk optisch bedrog. Al is de oude radio wél helemaal echt", legt Kurt uit. "Het is te zeggen: het omhulsel is volledig authentiek, binnenin stopte ik een nieuw toestel. Als het kan wil ik straks wel oude jingles laten weerklinken in de bruine kroeg. Ook het telefoontoestel dat hier aan de muur hangt is echt, je kan er zelfs nog mee bellen. En de sanseveria, dat is gewoon noodzakelijk in zo'n café. Aan het ontwerp en de bouw van deze bruine kroeg heb ik een vijftal maanden zitten knutselen. In de standaard opstelling is het café tweeënzeventig vierkante meter groot, maar dat kunnen we optrekken tot honderdtwintig vierkante meter. Mijn mobiele kroeg kan je letterlijk overal opstellen, binnen of buiten. Het enige wat je nodig hebt is een ruimte van zes op twaalf meter. Bij het ontwerp heb ik ervoor gezorgd dat het materiaal in een kleine vrachtwagen past, alles samen weegt het café amper achthonderd kilogram. Enkele uurtjes werk en je hebt een kroeg waar je vijfenzeventig man kan ontvangen."

2 Heidi Buysens en Kurt t' Kindt.
GRG Heidi Buysens en Kurt t' Kindt.

Carrièrewending

Voor Kurt is de mobiele bruine kroeg een nieuwe wending in zijn carrière. "Ik heb twintig jaar ervaring met het voorzien van klank en licht bij Vlaamse artiesten als Willy Sommers en de Romeo's, maar ik voel dat het tijd is om een andere richting in te slaan. Het publiek wil vandaag méér dan gewoon een pintje of een cola. En bij een trappist hoort het bijhorende kader. Deze mobiele bruine kroeg is op maat van verenigingen en bedrijven en perfect geschikt voor evenementen."

70 kroegen ter inspiratie

Wie het verplaatsbare café huurt - de huurprijs bedraagt achthonderd à negenhonderd euro - krijgt er meteen de bediening bij. Heidi Buysens (39) en Kurt zelf zijn de barvrouw en -man van dienst. "We serveren een zestigtal speciaalbieren en die hebben allemaal hun plaats. Voor elk bier is er bovendien een specifiek glas voorzien. Het interessantste deel van het werk was toch wel de research. Ik heb zeventig bruine kroegen bezocht ter inspiratie, kriskras door het land. Daar heb ik veel van opgestoken, en het was uiteraard ook heel aangenaam (knipoogt)."

Lees meer