Sloop van Zultse Wolspinnerij gestart

"Tweede juweel van Zultse industrie verdwijnt"

De eerste gebouwen van de Zultse Wolspinnerij liggen tegen de vlakte. Op deze site komt een woonproject met winkels en kantoren. "Ook al staat het gebouw al zo lang leeg, het doet me toch iets. Na de brouwerij Anglo-Belge is deze fabriek het tweede juweeltje van de Zultse industrie dat uit ons straatbeeld verdwijnt", zegt Rony Meirlaen, die 42 jaar in de fabriek werkte.

2 Rony Meirlaen bij de ingang van de Zultse Wolspinnerij, waar hij 42 jaar lang werkte.
Anthony Statius Rony Meirlaen bij de ingang van de Zultse Wolspinnerij, waar hij 42 jaar lang werkte.

Samen met de voormalige leerlooierij Denys wordt de vroegere Zultse Wolspinnerij - een gebied van zo'n 4 hectare tussen de Staatsbaan en de Statiestraat - ontwikkeld tot een woonproject. Met de afbraak van de fabrieksgebouwen van de wolspinnerij is nu de eerste stap gezet. "Samen met de twee privéeigenaars hebben we de krijtlijnen uitgetekend in een masterplan", zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). "De klemtoon ligt op wonen, maar daarnaast zal er ook ruimte zijn voor winkels en kantoren. Een deel van de fabrieksgebouwen zal behouden blijven als industrieel erfgoed en krijgt een publieke functie. Zo blijft een deel van de karakteristieke schoorsteen staan, de grote hal wordt een overdekte speelruimte en een van de ateliers kan dienen als gemeenschapszaal. Met de afbraak is de eerste stap gezet. De grond moet gesaneerd worden en er moet een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgemaakt voor de verdere ontwikkeling van de site."

Vanuit de Nijverheidsstraat kan je zien dat al twee gebouwen werden gesloopt. Dit is ook Zultenaar Rony Meirlaen niet ontgaan. Rony werkte 42 jaar in de Wolspinnerij en was er 35 jaar lid van de ondernemingsraad, waarvan tien jaar als secretaris. "Ik ben als veertienjarige jongen aan de slag gegaan in de Wolspinnerij en ik heb er gewerkt tot aan mijn brugpensioen in 2010", vertelt Rony. "De huidige gebouwen dateren van de jaren 20 en waren bestemd voor een leerlooierij met als firmanaam L'Anac. Die naam zie je op de schoorsteen staan en in de volksmond spreekt men nog steeds over L'Anac. In 1937 werd het bedrijf aangekocht door de Noord-Franse familie Mullier en omgedoopt tot de Wolspinnerij van Zulte. Het garen was bestemd als handbreigaren en het transport gebeurde in die tijd nog met paard en kar. Tijdens de oorlog werden de gebouwen opgeëist door de Duitsers en door hen gebruikt als paardenstalling. Na de oorlog werd de productie inmiddellijk terug opgestart en tegen 1946 werkten er 150 mensen. In de volgende decennia werd er heel wat bijgebouwd. Vanaf de jaren 60 was de grootste klant Phildar en dit zorgde voor een hoogconjunctuur; rond 1975 was de Wolspinnerij met zo'n 450 werknemers de grootste werkgever van Zulte."

"In 1989 werd de fabriek afgestoten door de Franse eigenaars en voor 1 symbolische frank overgenomen door de textielgroep Verbeke-Vandamme", vervolgt Rony. "In 1995 ging het bedrijf failliet en daarna kwam er een heropleving onder leiding van Paul Desmet, Marcel Snauwaert, José Deblanc en Francis Van Damme, die de activiteiten overnamen onder de naam Zultse Wolspinnerij NV. Door de economische crisis, concurrentie van lageloonlanden en na een lang juridisch steekspel over de eigendom van de gebouwen en bedrijfsterreinen tussen de familie Verbeke en de nieuwe directie ging de fabriek in 2011 failliet; een honderdtal mensen verloren hun baan."

"Hoewel de fabriek al een tijdje leegstaat, doet het me wel iets om te zien hoe alles verdwijnt. Ik heb hier mooie tijden gekend en er heerste hier altijd een solide sociaal beleid en een familiale sfeer. Na de brouwerij Anglo-Belge is dit een tweede juweel van de Zultse industrie die uit ons straatbeeld verdwijnt", besluit Meirlaen.

2 Een deel van de gebouwen ligt al tegen de vlakte.
Anthony Statius Een deel van de gebouwen ligt al tegen de vlakte.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer