Willy Nachtergaele bij zijn nieuwe kunstwerken.
Anthony Statius Willy Nachtergaele bij zijn nieuwe kunstwerken.

Zultenaar maakt 65 kunstwerken om zijn 65ste verjaardag te vieren

Zultenaar Willy Nachtergaele organiseert de komende twee weekends een kunsttentoonstelling in Huis De Leeuw in Machelen. “Flashback is een expo ter ere van mijn 65ste verjaardag en ik heb voor de gelegenheid 65 nieuwe werken gemaakt", zegt Willy.

Willy Nachtergaele is geen onbekend figuur in Zulte. De voormalige leerkracht is samen met zijn vrouw Patricia pionier in het onderzoek naar het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters uit het Lam Gods, het bekende kunstwerk van de gebroeders Van Eyck. Maar daarnaast is Willy ook al jaren een fervent kunstschilder en dit weekend opent hij de kunsttentoonstelling Flashback.

“Flashback is geen retrospectieve zoals de titel zou doen vermoeden”, zegt Willy. “Het is wel een artistieke terugblik op de kunstenaars en andere figuren die me geïnspireerd hebben als kunstenaar, maar ook als mens. Zo zitten er verwijzingen in naar onder andere Jan van Eyck, maar ook naar Jan Fabre en Andy Warhol. Het is een tentoonstelling vol knipogen waarbij ook Georges Dheedene en Roger Raveel niet mogen ontbreken. Er staat nergens uitleg bij, dus het is aan de bezoekers om zelf de linken te leggen tussen de werken en de personen op wie ze geïnspireerd zijn. Ik krijg soms het verwijt dat ik geen eigen stijl hanteer, maar ik zie dit als een pluspunt. Tekenen en schilderen is voor mij een speeltuin, waarbij ik zowel collages, aquarelschilderijen, potloodtekeningen als strips maak.”

“In totaal heb ik 65 kunstwerken gemaakt in amper anderhalf jaar tijd. In het jaar dat ik zestig werd, heb ik er zestig gemaakt en dit is mijn tweede verjaardagstentoonstelling. Ik denk wel niet dat ik binnen zeventig jaar evenveel werken zal maken”, lacht Willy. Flashback is op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 oktober open en dit telkens van 14 tot 18 uur. Huis De Leeuw bevindt zich in Machelendorp 7.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer