3 Donkere wolken boven Dramix, de afdeling van Bekaert in Moen, die straks helemaal dicht moet. De werknemers creëerden vorige week een symbolische begraafplaats aan de ingang van het bedrijf.
RV Donkere wolken boven Dramix, de afdeling van Bekaert in Moen, die straks helemaal dicht moet. De werknemers creëerden vorige week een symbolische begraafplaats aan de ingang van het bedrijf.

Arbeiders Bekaert richten open brief aan directie: "Propere onderhandelingen voor sociaal plan of er komt oorlog!”

De temperatuur stijgt bij staaldraadproducent Bekaert. De onderhandelingen voor een sociaal plan zijn bezig maar voor de arbeiders gaat dat niet snel genoeg. In een open brief verklaren ze de directie van Bekaert de oorlog. “Alle arbeiders, ook die van de niet-getroffen vestigingen, zijn solidair”, klinkt het. “De directie tracht dat met slinkse manoeuvres te doorbreken. Maar dat zal niet lukken.”

Zoals bekend staan bij Bekaert 281 banen op de tocht, in Moen (waar de afdeling Dramix volledig dicht gaat), Deerlijk en Ingelmunster. Vakbonden en directie proberen nu tot een goed sociaal plan te komen maar dat vergt tijd. Komende dinsdag zitten beide partijen rond de tafel. Maar intussen is er iets veranderd in de houding van de arbeiders bij Bekaert, ook in de vestigingen die niet bedreigd zijn. “Via een interne memo heeft de directie laten weten dat er eigenlijk in geen enkele vestiging van Bekaert in België nog werkzekerheid kan geboden worden”, zegt een delegatie van arbeiders. “Die mededeling is hard aangekomen en sterkt alleen maar de vermoedens dat Bekaert op termijn de hele productie vanuit België wil overbrengen naar landen met een veel lagere loonkost.”

3 De afdeling Dramix in Moen, waar 70 mensen werken, gaat helemaal dicht.
Hans Verbeke De afdeling Dramix in Moen, waar 70 mensen werken, gaat helemaal dicht.

Doelbewust foutieve informatie verspreid

Een en ander zorgde ervoor dat de ongeveer 650 arbeiders van Bekaert Zwevegem, waar geen jobs bedreigd zijn, zich achter de collega’s hebben geschaard van afdelingen waar wel jobs sneuvelen. “Dat ziet de directie niet graag gebeuren en dus wordt gezocht naar een manier om de solidariteit onder het personeel te breken. Zo werd deze week een informatievergadering belegd waarop doelbewust foutieve informatie werd verspreid. Maar daar trappen we niet in. De verontwaardiging over de slinkse manoeuvres van de directie heeft de samenhorigheid alleen maar doen toenemen.”

Psychologisch spelletje?

Volgens het gemeenschappelijk arbeidersfront speelt de directie een psychologisch spelletje. “Dat is onaanvaardbaar. Daarom hebben we vandaag een open brief gestuurd. De boodschap aan de directie is eenvoudig: doe wat er moet gedaan worden en zaai geen tweedracht. Als de onderhandelingen niet sneller verlopen, komt er oorlog. Dat is niet wat de vakbonden willen maar ook zij zullen ons niet kunnen tegenhouden. Tot nu toe heeft de arbeidersgemeenschap van Bekaert zich constructief opgesteld om het overleg tussen vakbonden en directie alle kansen te op succes te geven. Toch vindt de directie het nodig om ons te schofferen en te provoceren. Dat is een brug te ver.”

3 Bij de kruisjes, symbool voor telkens één werknemer, werd ook een gedenksteentje geplaatst, voor de poorten van Dramix in Moen.
RV Bij de kruisjes, symbool voor telkens één werknemer, werd ook een gedenksteentje geplaatst, voor de poorten van Dramix in Moen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer